Algemeen

TeamNL Curling Dames promoveert naar B-groep door EK-titel in C-divisie

De Nederlandse curlingdames zijn Europees kampioen geworden in het Schotse Dumfries door in de finale Wales te verslaan met 10-3. Met deze titel promoveert Nederland naar de B-divisie voor de damesteams. Met deze overwinning zette het team onder leiding van skip Lisenka Bomas de kroon op een goede week, waarin het tien keer won en slechts één keer verloor. Een knappe prestatie voor Anandi Bomas (Stiens), Lisenka Bomas (voorheen Stiens nu Den Haag), Linde Nas, Vanessa Tonoli en Marit van Valkenhoef (voorheen Ferwert nu Breda), die dit toernooi werden gecoacht door Shari Leibbrandt en Alexander Magan.

Tijdens de round robin werd er tegen alle landen gespeeld. Nederland won de eerste wedstrijd van België, maar verloor de tweede van Slowakije. Dit bleek vandaag de enige nederlaag van het toernooi te zijn geweest. De overige wedstrijden in de round robin werden gewonnen. Roemenië, Wales, Frankrijk en Portugal werden aan de zegekar gebonden.

Tegen Kroatië had Nederland het lastig, maar de curlingdames wonnen wel met 6-4. Vervolgens werd er in de poule nog gewonnen van Spanje en Oekraïne.

In de halve finale moest Nederland, dat achter Slowakije met evenveel overwinningen als tweede was geëindigd, het opnemen tegen Oekraïne. Dat werd een lastige wedstrijd, maar TeamNL won door een steal in het laatste end met 8-7. Slowakije verloor met maar liefst 11-1 van Wales, waardoor de Welshe dames de tegenstanders van Nederland werden in de finale, beslissend voor de titel en promotie.

In de finale startte Nederland furieus. Na twee ends stond TeamNL al met 8-0 voor. Wales pakte nog een paar punten terug, maar na zes ends bleek het pleit beslecht. Nederland won met 10-3, greep de Europese titel in de C-divisie en promotie naar de B-groep. Een hele mooie prestatie van dit jonge team, waar duidelijk potentie in zit!