Algemeen

Tegen de Tijd: verschillende violen in handen van Jellantsje de Vries

Concert 15 maart 2024, Organisatie: Podium Pakhûs SOLO, Stiens.

Strijkers zijn musici die meestal met andere instrumenten samenspelen. In de soloserie van podium Pakhûs SOLO zijn dit soort instrumenten juist individueel te beluisteren. In een persoonlijk optreden op vrijdagavond 15 maart speelt veelzijdig violiste Jellantsje de Vries het programma Tegen de Tijd. Op het programma staan maar liefst drie verschillende violen. De tijd zal aangenaam verstrijken in het Pakhûs in Stiens.

Het programma is genoemd naar de gelijknamige compositie van Klaas de Vries, geschreven voor altviool. Het werk is meditatief en expressief tegelijk. Opgegroeid in een componisten-nest zit de hedendaagse muziek Jellantsje in het dna. Ze heeft vele wereldpremières gegeven van werken van in Nederland gevestigde componisten onder wie Jan van de Putte, Kate Moore, Rob Zuidam, Christina Oorebeek en Louis Andriessen. 

Naast werken van de Italiaanse componist Salvatore Sciarrino voor viool en voor altviool, speelt Jellantsje enkele traditionele volksliederen voor de Hardangerviool. Dit instrument heeft naast de vier melodiesnaren enkele resonantiesnaren die het instrument extra galm en klank geven.

Jellantsje de Vries is een van de meest veelzijdige violisten van haar generatie. Ze speelt in ensembles als Herz Ensemble, Luna String Quartet, Stolz Quartet, ASKO|Schönberg, Insomnio en het Doelen Ensemble. De drie verschillende instrumenten (viool, altviool en Hardangervedel) die Jellantsje bespeelt, zijn afkomstig uit het atelier van Jan van der Elst.

Het concert duurt een uur zonder pauze. Een kopje koffie of thee vooraf en een glaasje nadien zijn bij het ticket inbegrepen.

www.jellantsje.com

Locatie: Pakhûs SOLO, Smelbrêge 9 Stiens

Zaal open: 19.45u | Aanvang: 20.15u | Kaarten: www.pakhussolo.nl