Algemeen

Uitgelicht: Tomasco Stiens

Twintig jaar geleden begon het allemaal in Stiens op het Middelsee industrieterrein dat toen twee keer zo klein was. Eigenaar van Tomasco, Tom Jorna liet toen zijn loods bouwen. 

“Ik heb achttien jaar voor een groot metaalbedrijf gewerkt, maar op een gegeven moment moest er iets gaan veranderen, of ik zou voor een ander bedrijf gaan werken of voor mijzelf beginnen”. De keuze werd  gemaakt en in 1999 is Tom gestart met zijn eigen metaalbedrijf in Stiens, in de beginperiode bestond zijn werk voornamelijk uit het bouwen van stalen boten en onderdelen daarvoor. Met al zijn  ervaring met de werkzaamheden in de roestvaststalen apparatenbouw, staal en het aluminium werk,  kwam dat werk erbij maar nu voornamelijk werk voor de zuivel- en voedingsindustrie. 

 

In de jaren die volgden heeft Tomasco haar bedrijf uitgebreid met een watersportwinkel, ook kwam er een allround lasser in dienst. “Dit was een periode waarbij ik dingen heb uitgeprobeerd, echter had dit niet het gewenste resultaat, de watersportwinkel trok te weinig publiek, dus daar ben ik na een jaar weer mee gestopt”. De showroom werd omgebouwd tot magazijn en de grote hal werd uitgebreid met meerdere metaalbewerking machines. Ook is Tomasco toen een leerbedrijf geworden voor MBO metaalbewerkers. Na de crisis van 2009 heeft Tom ervoor gekozen om alléén verder te gaan en op dit moment is het nog steeds eenmanszaak. “Bij de grotere klussen huur ik nog wel eens personeel in”.  

De werkzaamheden naast de apparatenbouw bij Tomasco bestaan ook uit het maken van een eigen merk visboten. Vroeger werden er in opdracht voornamelijk stalen boten gebouwd, in 2005 is daar verandering in gekomen want naast de pleziervaart was er nog een markt, “de sportvisserij” met zijn ervaring in en ook in het aluminium werd een eigen boot ontwikkeld, een volledig gelaste aluminium visboot. Boten speciaal ingericht voor de sportvisser, voor vissers die hun boot veelal gebruiken voor het vissen op roofvis, en of vissers die vanuit een boot op karpers vissen. De zaak op de Seerob 24 in Stiens wordt nu door heel wat Europeanen bezocht, klanten die op zoek zijn naar voor hun “de ultieme visboot” die speciaal ingericht is zoals zij het willen. “Ze komen werkelijk overal vandaan: Duitsland, België,  Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Hongarije, en ga zo maar door”. 

Tomasco is in twintig jaar gegroeid naar een bekend bedrijf met diverse eigen modellen. In 2018 heeft Tom de immateriële activa van het bedrijf Marcraft uit Leeuwarden overgenomen. “Marcraft had ook een eigen visbotenlijn en deze bleek een perfecte aanvulling te zijn op onze eigen serie”. In totaal heeft Tomasco nu zestien verschillende type visboten, de kleinste is 4.10 meter en de grootste is 5.75 meter. “Eigenlijk is alles mogelijk, als de klant de visboot 5 cm korter wil hebben dan kan dat, wil de klant een visboot van 7.5 meter, dan kan dat ook.  Dit is in het verleden ook al meerdere keren gebeurd”. Uiteraard kan er ook gekozen worden voor het aanschaffen van een casco, de eigenaar kan de visboot dan zelf afbouwen. Alle onderdelen kunnen worden geleverd door Tomasco, zoals: een houtpakket, sierlijsten, accu’s, elektromotoren en een trailer.Naast de productie van visboten worden er ook onderdelen gemaakt voor luxe jachten, voertuigen van defensie en politie. Na zoveel jaren gewerkt te hebben in de metaalbranche, weten steeds meer bedrijven ons te vinden, dit maakt het werk ontzettend divers en nog steeds erg leuk! 

Tomasco

Seerob 24, 9051 VA Stiens, www.tomasco.nl en www.marcraft.nl

Ook te volgen op Facebook (Tomasco visboten) 

Foto en tekst: Tomasco