Algemeen

Van goudsbloem tot ‘calendulazalf’, bezig op volkstuincomplex Griene Leane

Al jarenlang tuinier ik met veel plezier op mijn volkstuin aan De Griene Leane. Ik begon wat voorzichtig, met sla, boontjes, wortels, plantuien en rode bieten, want veel ervaring met groente telen had ik niet. 

Ik houd van aparte groenten uitproberen, dus ik zaaide na een paar jaar niet alleen de gewone groene stokbonen, maar paarse spekbonen, gele en ronde courgettes, paarse boerenkool, witte bietjes en natuurlijk heel veel bloemen. Het voordeel van de eenjarige bloemen is, dat ze zichzelf spontaan uitzaaien. Dat gebeurt met de eenjarige rode melde (prachtig als de zon door het rode blad schijnt en je kunt het ook nog eten als spinazie) tot opgaande Amarant, maar ook de gewone goudsbloem zaait zich heerlijk uit. Soms zitten er opeens gele of dubbelbloemige tussen. De goudsbloem is een half winterharde eenjarige. Zodra de winter voorbij is, zie je de eerste groene blaadjes al opkomen. Ik was al een hele tijd van plan om iets te doen met al die prachtige oranje goudsbloemen en vorig jaar was het zover. Ik plukte een kratje vol met goudsbloemen (wist je dat ze een beetje plakkerig aanvoelen?). Ik heb alleen de bloemblaadjes gebruikt, maar je zou de kroontjes ook kunnen gebruiken. Deze blaadjes heb ik in de woonkamer op een dienblad met keukenpapier laten drogen totdat ze krompen tot kleine oranje blaadjes. Zijn ze gedroogd, dan neem je een brandschoon glazen potje. Die vul je met 100 ml olie, ik heb jojoba olie genomen, maar je kunt bijvoorbeeld ook amandelolie gebruiken. Vervolgens vul je het potje met gedroogde blaadjes totdat het potje gevuld is en de blaadjes onder de olie staan. Dekseltje erop en het potje zo’n 3 weken in de zon laten staan, dat noemen we olie maceraat (kruiden of bloemen laten trekken in olie). Elke dag even schudden en langzaam kleurt de olie prachtig oranje! Deze olie kun je ook al gebruiken, maar ik wilde wat beter smeerbare zalf van maken. Na een aantal weken het maceraat gezeefd, vervolgens de olie au bain-marie verwarmd en al roerend bijenwas erin opgelost (ongeveer 1 deel bijenwas op 5 delen olie) (bijenwas koop je bij de natuurwinkel of misschien weet je een imker die het verkoopt). Het stolt pas als het afkoelt, dus zorg dat je er niet teveel bijenwas bij doet. Voor de geur heb ik nog wat lavendel essence toegevoegd en klaar is je eigen calendulazalf! Geschikt voor eczeem, wondjes, brandplekjes, huidirritatie enz. De zalf blijft ongeveer 3 maanden goed, als je het in de koelkast bewaart, zelfs een halfjaar. De gedroogde bloemblaadjes kun je veel langer bewaren, dus het is handig om blaadjes achteruit te houden. Dan kun je de hele winter door nieuwe zalf maken! Zo zie je maar, een volkstuin kun je voor zoveel doeleinden gebruiken, of het nu is voor je eigen groente te telen, je eigen pluktuin te creëren, je eigen medicinale planten kweken of zelf kruidenolie/azijn maken! 

Denk je nu, dat zou ik ook wel willen? Huur dan je eigen plekje op een van de complexen in Stiens: voor een tuin op De Griene Leane, informeer bij Wietse Kemker (058 2572684) of bij Durk Veenstra voor een tuin op De Terp (058 2574128). Ontdek wat deze hobby voor jou kan betekenen. Voor mij in ieder geval rust, ontspanning en plezier! Zie ik je een keer ‘op de tuin’? λ

Tjitske ten Broek, tuinder op Griene Leane