Algemeen

Van Kraam naar Kiosk: Viskraam in Stiens krijgt vaste plek centrumplein

Het lijkt erop dat de viskraam in Stiens, beheerd door vishandelaar Kasper Kremer, een welverdiende upgrade krijgt. Na jarenlang zijn viskraam te hebben bemand op het centrumplein, wordt de viskraam binnenkort omgetoverd tot een vaste viskiosk met een opvallend ontwerp, dat tot stand is gekomen dankzij een ontwerpwedstrijd uitgeschreven door de gemeente Leeuwarden.

De winnaars van deze ontwerpwedstrijd zijn architect Marten en zoon Sem van Atsma Architect(uur) uit Oentsjerk.

Kremer, een bekend gezicht op het centrumplein van Stiens gedurende 16 jaar, kreeg aan het begin van dit jaar te horen dat hij zijn kraam moest verplaatsen naar een andere locatie in Stiens. Dankzij de inzet van de lokale gemeenschap en de ondernemersvereniging, die een handtekeningenactie startten om Kremer op zijn vertrouwde locatie te houden, is de situatie nu omgekeerd.

De viskiosk, ontworpen door Atsma Architect(uur), belooft een aantrekkelijke toevoeging te worden aan het centrumplein van Stiens. Het ontwerp is geïnspireerd door de vaart die vroeger aan de Langebuorren aanwezig was. Ook bood de bestaande viskraam met de openslaande luiken inspiratie. Het ontwerp heeft een nautisch karakter met luiken die dezelfde functie hebben als de vertrouwde viskraam, waardoor de vishandel gemakkelijk zijn deuren kan openen en sluiten. Kremer hoopt dat hij zijn viskiosk in Stiens komend jaar kan openen.