Algemeen

Wie wordt de voorleeskampioen van Fryslân 2021?

Het is tijd voor de 28ste editie van de Nationale Voorleeswedstrijd! Dit jaar worden de voorrondes digitaal georganiseerd en zal de Provinciale finale live én coronaproof plaatsvinden. Ook mag de Friese voorleeskampioen zich dit jaar weer vertegenwoordigen tijdens De Nationale Voorleeswedstrijd. Vorig jaar was er vanwege de Coronamaatregelen geen landelijke finale.

In totaal gaan 14 kinderen uit de groepen 7 of 8 van diverse basisscholen uit de provincie Fryslân strijden om de titel ‘Provinciale Voorleeskampioen 2021’. De winnaar van de provinciale finale krijgt een grote beker, een boekenbon, een oorkonde en natuurlijk de eeuwige eer. De finalisten mogen tijdens de live finale allemaal één supporter meenemen, verder is er vanwege corona geen publiek aanwezig. Daarnaast is er een crew aanwezig die zorgt voor de opname van de livestream. Dat wordt dus extra hard meejuichen vanuit huis.

 

Driekoppige jury

De jury bestaat dit jaar uit Harmen Akerboom (werkzaam bij de Provincie),  Liedeke Pol (de allereerste winnares in 1994, ook landelijk), Loes Meijer (logopediste en voorleescoach) en presentator Raynaud Ritsma is van de partij. Daarnaast is er een crew aanwezig die zorgt voor de opname van de livestream.

 

Nationale Voorleeskampioen

Op 26 mei gaat de Friese voorleeskampioen het opnemen tegen de 11 andere provinciale voorleeskampioenen tijdens de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, die wordt gehouden in Utrecht. Via een livestream kan iedereen meeluisteren naar de prachtig voorgelezen verhalen. Zo kunnen klasgenootjes, leraren en familie hun finalist toch nog aanmoedigen.