Algemeen

Woorden bij afscheid, een persoonlijke spreker op jouw uitvaart

“Afscheid nemen is heel persoonlijk, dit wil je graag doen op een manier die bij iemand past. Afscheid nemen is de geboorte van een herinnering in mijn ogen” zegt deze ervaren spreekster.

Saskia Klaver spreekt bij zowel Trouw als Rouw en kan families met haar jarenlange ervaring helpen om woorden te geven aan hun gevoel en om deze samen om te zetten in een mooi levensverhaal. 

Terugkijken op iemands leven hoeft namelijk niet alleen verdrietig te zijn volgens haar. Een levensverhaal dat recht doet aan een dierbare, dat zijn belangrijke herinneringen die heel lang meegaan. 

Ze hoort en voelt feilloos de woorden aan die (tussen de regels door) worden verteld om zo samen tot een mooi geheel te komen. Het is aan de familie wie deze woorden vervolgens uitspreekt. Verbinding en vertrouwen vindt ze in dit proces erg belangrijk. ‘Families moeten zich zo op hun gemak voelen dat ieder woord uitgesproken kan worden’ zegt ze.

‘Een waardig afscheid kan namelijk troost bieden voor de toekomst, door hun verhaal mooi op papier te zetten en/of te vertellen, laten ze zien hoe dierbaar diegene voor hun was’ aldus Saskia. Als spreken niet bij iemand past, er geen behoefte aan is om dat zelf te doen óf eenvoudigweg er de kracht niet voor is dan kan Saskia ze daarbij helpen.

Specifiek geeft ze aan dat ondanks haar werkzaamheden voor grote uitvaartondernemingen als o.a. DELA, ze duidelijk wil maken dat je ook je eigen spreker mag regelen. Zelfs bij leven al. Iemand die bij je past en bij wie het vertrouwd voelt om die zo belangrijke laatste woorden mooi uit te (laten) spreken. 

Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op www.woordenbijafscheid.com of op instagram @woordenbijafscheid, hier staan tevens haar contactgegevens.