Algemeen

Zilver en brons voor Iryoku op NK

Jurgen van Ee en Zofia Pool (16, Hallum) stonden zondag 26 februari op het erepodium bij het Nederlands kampioenschap Kyokushin Karate in Arnhem. De pupillen van karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens eindigden op het onderdeel kumite (gevecht met tegenstander) als respectievelijk tweede en derde. Clubgenoten Nynke Anna Zijlman  (16, Britsum) en Cheyenne Dokter grepen net naast de prijzen. 

Groepsfoto Team Iryoku: v.l.n.r. Karin Buisman (coach), Louise Gravestijn (scheidsrechter), Shihan Gilbert Cleveringa (scheidsrechter), Nynke Anna Zijlman, Zofia Pool, Jurgen van Ee, Cheyenne Dokter en Agnieszka Kepa-Pool (coach).

 

Aan de open titelstrijd in Arnhem deden bijna tweehonderd karateka's uit heel Nederland en diverse andere Europese landen mee. Er werd gevochten in verschillende groepen op basis van leeftijd en gewicht waarbij het afvalsysteem werd gehanteerd. Het toernooi vond plaats onder de vlag van de Nederlandse Karate Kyokushin Organisatie (NKKO). Cheyenne Dokter en Jurgen van Ee kwamen uit voor het nationale team van de bond waar Iryoku bij is aangesloten, de Nederlandse Shin Kyokushin Organisatie (NSKO). Nynke Anna Zijlman en Zofia Pool waren ingeschreven namens Iryoku.

 

De 14-jarige Van Ee uit Terherne wist zijn eerste twee opponenten te verslaan met hiza geri's (knieschop). Hij verloor de finale waarin hiza geri's opnieuw de doorslag gaven, in dit geval in het voordeel van Van Ee's tegenstander. Pool (16) uit Hallum werd uitgeschakeld in de halve finale. In de strijd voor de derde plaats was ze beter dan haar rivaal uit Duitsland. De in Britsum woonachtige Zijlman (16) was in haar categorie ook in de race voor het brons. Zij verloor in de troostfinale nipt van haar Noorse tegenstander. Dokter (22) uit Leeuwarden stond na lange tijd weer op de tatami. De zwarte bander trad aan in het volwassenentoernooi en kwam in de eerste ronde tegenover de ervaren Rilana Muller te staan. Dokter verloor het hoogstaande duel, waarin beide dames niet tot scoren kwamen, met klein verschil.


Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De Friese vereniging telt ongeveer honderd leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander). Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shin Kyokushin Organisatie (NSKO).

 

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate.