Evenementen

Algemeen - Dag van het Kasteel op Harsta State

Adres
Locatie Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum
Plaats Hegebeintum
Land Nederland
Evenement informatie
za 18 mei t/m do 01 januari 1970
Categorieën Algemeen

Aan tafel bij Amelia Gerardina van Andringa de Kempenaer
Komend pinksterweekend viert Harsta State 'De dag van het Kasteel'. Dit jaar is het thema ‘Aan tafel’. Ter gelegenheid daarvan is de eettafel in de zaal van Harsta State gedekt aan de hand van het menu voor een diner van eigenaresse freule Amelia Gerardina van Andringa de Kempenaer uit 1866.

‘Aan Tafel’
De zaal van Harsta State vormt het hart van het huis. Het voormalige ontvangstvertrek, in Lodewijk XVI-stijl, herinnert aan de hoogtijdagen van de state en heeft prachtige ornamenten, zoals guirlandes en bokalen, de marmeren schouw en buffetkasten. Bijzonder is dat de zaal, passend bij de landelijke omgeving, volledig is afgewerkt met hout. Speciaal voor deze gelegenheid krijgt de zaal een bijzondere aankleding en wordt ingericht voor een diner. Servies, bestek, tafelkleed en overige aankleding komen uit de collectie van Hendrick de Keyser Monumenten en worden speciaal voor deze gelegenheid tentoongesteld in Harsta State. Op de tafel ziet u gekalligrafeerde menukaarten van de hand van Griet Heslinga uit Hegebeintum met het menu uit 1866.

Harsta State
De geschiedenis van de Harsta State gaat terug tot de 16de eeuw. Het eeuwenoude terrein met grachten, oprijlaan en singels is tot op de dag van vandaag intact gebleven. Het huis is omgeven door een prachtige siertuin met bijzondere stinzenplanten, waarvan momenteel het Haarlems klokkenspel in bloei staat. Sinds 2021 is de zaal van de state opengesteld voor het publiek door eigenaar Hendrick de Keyser Monumenten i.s.m. Stichting Terp Hegebeintum die de openstelling en rondleidingen verzorgt. Naast de museumzaal zijn er twee vakantieverblijven in de state gevestigd.

Open in het pinksterweekend
Tijdens het pinksterweekend is Harsta State op zaterdag te bezoeken van 10.00-17.00 uur en op zondag en maandag van 13.00-17.00 uur. Tickets voor de rondleiding zijn te koop bij het Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum, waar ook de expositie Zee van Bloemen met als thema stinzenflora van Irene Feenstra dit weekend nog te zien is.
Naast Harsta State doet namens Hendrick de Keyser Monumenten in Friesland ook Huis Van Eysinga in Leeuwarden mee aan de Dag van het Kasteel.  

Data: za 18 t/m ma 21 mei a.s.
Tijd: za van 10.00 tot 17.00, zo en ma van 13.00 tot 17.00 uur
Toegang € 2,50 (kinderen t/m 12 jaar halve prijs)
Adres: Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum
Pypkedyk 4
9173 GC  Hegebeintum
www.terphegebeintum.nl

Lees meer »