Algemeen

Afscheid van een monument, conciërge Jan de Vlas

Op 23 juni heeft Jan de Vlas afscheid genomen van “zijn” Ulbe van Houten. In 1985 als onderhoudsmedewerker begonnen, kreeg hij steeds meer de rol van conciërge. En eigenlijk veel meer dan dat, want voor de leerlingen was hij “Vlas”.

Ze wisten wat ze aan hem hadden en waardeerden hem. Als dat “Vlas” door de gangen klonk, dan had dat de klank van respect en waardering. Jan hield niet van zeurders en klagers en leerlingen die oneerlijk waren of de kantjes ervan afliepen. Wie dat niet was, daarvoor stond hij in de 36 jaar dat hij op de Ulbe werkte, altijd klaar. En dat was net zo met collega’s.

Op een sfeervolle bijeenkomst in Den Staten Generaal werd het afscheid gevierd. Natuurlijk met cadeaus, toespraken, een lied en een sketch. Maar ook – en dat zie je niet veel bij zo ’n afscheid – met een potje lanenkaatsen waarbij Jan met oude-leerlingen Tjisse Steenstra en Renze-Pieter Hiemstra het opnam tegen een partuur van lo-docenten. Het laat zie natuurlijk raden wie de kransen kregen en wie er tot koning werd uitgeroepen. Jan de Vlas: dank nogmaals voor alles wat je voor school hebt gedaan en vooral voor wat je voor de leerlingen hebt betekent!