Algemeen

Bas-bariton Ernst Vermeulen zingt Friese liederencyclus in de Âlde Wite in Dronrijp

De in Dronrijp geboren zanger Ernst Vermeulen zal, samen met pianist Ad Broeksteeg, op          15 januari in de Âlde Wite of Salviuskerk in Dronryp de Friese liederencyclus "Winterreis - in rige fan fjouwerentweintich lieten" ten gehore brengen. Het concert begint om 15.30 uur.

Deze oorspronkelijk Duitstalige cyclus werd in 1827 gecomponeerd door Franz Schubert op gedichten van Wilhelm Müller.

Het gaat over een jongeman die tijdens een eenzame winterse voettocht een verloren liefde probeert te verwerken, terwijl hij de herinneringen daaraan eigenlijk niet los wil laten. 

Dit alles is door Schubert in 24 liederen op sfeervolle, bloemrijke en ook indringende wijze verklankt. De componist zelf sprak tegen zijn vrienden over "huiveringwekkende liederen, die me bij het schrijven meer hebben aangegrepen dan alle andere."

 

Ernst studeerde klassieke zang aan het Conservatorium van Utrecht, en heeft naast zijn eigen concertpraktijk veel ervaring opgebouwd  bij diverse gezelschappen waaronder het Groot Omroepkoor, de Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera. Daar leerde hij pianist Ad Broeksteeg kennen, met wie hij inmiddels al weer vele jaren samenwerkt. Ad is naast zijn werk bij de Nationale Opera ook werkzaam als dirigent van uiteenlopende producties, en is als pianist een veelgevraagd begeleider in het lied-, oratorium- en operarepertoire.

 

De Friese vertaling is gemaakt door Atze Bosch en Bernard Smilde in 2009, destijds op initiatief van bariton Lútsen Bakker, en is nabewerkt door Lútsen Bakker en Ernst Vermeulen in 2019.