Algemeen

Bijzondere schenking aan Seewyn Kunsteducatie

Toen de keuken van Seewyn kunsteducatie afgelopen jaar verbouwd werd, heeft Sjoukje Tijssen van FRIEStile aangeboden een tegeltableau met de witjes te schenken in de vernieuwde keuken van de muziekschool. Seewyn kunsteducatie is zeer vereerd met deze bijzondere gift. 

Fotograaf: Joachim de Ruijter

Het ambachtelijk gemaakte tableau past zeer goed in het monumentale gebouw. Het voorheen ‘Algemeen Stads Armenhuis’ heeft nu al meer dan een halve eeuw de functie als muziekschool. Sjoukje is bekend met de muziekschool via haar partner Gonny Roelofsen, die als muziekdocent al 35 jaar dwarsfluitles aan kinderen en volwassenen geeft in dit monumentale pand aan de Sjaardemastraat te Franeker.  

Op ambachtelijke wijze beschildert Sjoukje authentieke Friese witjes in haar bedrijf FRIEStile. Zij houdt ervan om klassieke afbeeldingen op tegels te schilderen en heeft speciaal voor Seewyn het Sjaerdemaslot geschilderd. 

Het Sjaerdemaslot stond vroeger op het nabijgelegen kaatstveld Sjûkelân in Franeker en werd in 1700 gesloopt. Sjoukje heeft het prachtige tableau geschilderd en afgelopen vrijdag is het door Jan Kuipers, die in zijn vrije tijd faggottist is, in de oude keukenschouw geplaatst. De effen Friese witjes zijn in Franeker gemaakt.

De officiële onthullling van het tegelplateau is tijdens de start van de instrumentenparade, de open dag van Seewyn Kunsteducatie, op zaterdag 29 juni van 9.30-12.00 uur in de muziekschool aan de sjaardemastraat 1 te Franeker. Iedereen welkom om het tableau te zien, een instrument uit te proberen en het monumentale pand te bewonderen. 

Tegelschilder en schenker: 

Sjoukje Tijssen 

Tegelzetter: Jan Kuipers