Algemeen

Boksen met Parksinson

Sinds kort is er de mogelijkheid om te boksen met Parksinson in Stiens. Ingrid Kuipers van Sanitu heeft in april haar NOC/NSF rijkserkend diploma Parkinson bokstrainer behaald.

Parkinson boksen is niet te vergelijken met ‘gewoon’ boksen. Het is een non-contact sport; de deelnemers stoten niet op het lichaam, alleen op de bokszak en op pads en wordt gecombineerd met functionele oefeningen die zijn gericht op balans en kracht. “Denk vooral niet dat het er agressief aan toe gaat, integendeel." 

Iedereen kan meedoen en zijn of haar situatie verbeteren. Je bokst jezelf uit de hoek van de patiënt en voelt je een sporter. Uit onderzoek is gebleken dat boksen een grote positieve invloed heeft op de klachten en het verloop van de ziekte. Het vermindert de verschijnselen en kan verergering van de ziekte vertragen. Bij professionele zorgverleners dringt gelukkig steeds meer door dat non-contact boksen mensen met Parkinson goed doet. 

Twee keer per week op dinsdag en donderdag wordt er een les gegeven van een uur. Je bent met lotgenoten onder elkaar en hoeft je niet anders voor te doen. Er is onderling schik en tijd voor een bakje koffie of thee en los van de lol en gezelligheid is de training enorm goed. Er wordt onder meer gewerkt aan de conditie, kracht, balans en stabiliteit. Daarbij krijgt men ook dubbeltaken. Zo wordt er tijdens oefeningen ook meegeteld. Multitasking is belangrijk, het prikkelt de hersenen extra en er komen endorfines vrij. Niet voor niets wordt endorfine ook wel het gelukshormoon genoemd. Deze hebben mensen met Parkinson hard nodig, vanwege een gebrek aan dopamine. Door wat er allemaal moet worden onthouden, is boksen een uitstekende hersentraining. Je voelt je energieker, helderder, sterker en cognitief beter.  

 

Wil u meer informatie? 

Bel 0610903771 of kijk op : www.sanitu.nl