Algemeen

Burgemeester Buma sluit woning vanwege overtreding Opiumwet

Op donderdag 15 april 2021 is een  woning in de gemeente Leeuwarden, gelegen aan de Seegers in Stiens, gesloten op last van burgemeester Buma. De woning is gesloten nadat de politie er drugs had aangetroffen.

In de woning in Stiens trof de politie op 2 februari 2021 een in werking zijnde hennepkwekerij aan met 95 hennepplanten en 40 hennepstekken, met indicaties van eerdere oogst. Deze woning is voor de duur van 3 maanden gesloten. 

Als dergelijke hoeveelheden drugs in een woning worden aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om die woning te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van die bevoegdheid. Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden.  

In 2021 is tot nu toe (met deze woning erbij) 10 keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid door de burgemeester.