Algemeen

Cheyenne Dokter 3e op EK full-contact karate in Litouwen

Cheyenne Dokter heeft zondag 5 december een derde plaats behaald op het Europees kampioenschap Kyokushin karate in Litouwen. De 21-jarige pupil van Karatevereniging Iryoku kwam uit op het onderdeel kumite (gevecht met tegenstander) in de klasse dames 50-55 kilogram. Ze moest ondanks goed spel in de halve finale haar meerdere erkennen in thuisfavoriet Evelina Bidžanova. 

Cheyenne met coach Erwin Krot. 

In Kaunas, de tweede stad van Litouwen, werd Dokter op de tatami (mat) vanaf het startschot bestookt met harde stoten op het bovenlichaam en schoppen naar het hoofd. Maar ze hield knap stand. Dokter blokte alle aanvallen en vuurde op haar beurt meerdere mawashi geri's (cirkelschoppen) af richting het bovenbeen van Bidžanova (25). Ondanks dat beide dames gedurende twee minuten voluit gingen, werden er geen punten gescoord. De hoofdscheidsrechter en de vier hoekscheidsrechters moesten het oordeel vellen. Omdat Bidžanova meer naar voren had gevochten, werd zij als winnaar aangewezen. De regerend nationaal kampioene van Litouwen won daarna overtuigend de finale in twintig seconden. Dokter eindigde op een gedeelde derde plek.

 

“Mijn tegenstander in de halve finale was behoorlijk sterk en vocht anders dan we hadden ingeschat”, liet Dokter na het toernooi weten. “Onze gekozen tactiek was wellicht niet de beste, helaas.” De zwarte bander was gekomen voor goud, maar wist dat de concurrentie uit zeer sterke Oost-Europese karateka's bestond. Karate is een grote sport in landen als Litouwen, Bulgarije, Polen en Hongarije. De EK-titel blijft de grote droom van Dokter. “Ik ga net zo hard verder trainen met hopelijk de volgende keer meer succes.”

 

Lange voorbereiding
Dokter heeft zich met coach Erwin Krot acht maanden lang voorbereid op het EK. Daarbij trainde ze onder anderen met twintigvoudig Europees kampioen en drievoudig wereldkampioen Valeri Dimitov uit Bulgarije. Met haar hoofdleraar (Shihan) Gilbert Cleveringa verbleef Dokter sinds maandag 29 november in Litouwen, waar ze bij een dojo (karateschool) in de hoofdstad Vilnius de laatste trainingen hebben afgewerkt. Erwin Krot voegde zich aan het einde van de week bij hen en stond Dokter tijdens het tweedaagse toernooi bij. Cleveringa maakte op het EK deel uit van het scheidsrechterskorps. Het evenement werd georganiseerd door de European Fullcontact Karate Organization (EFKO).

 

Bij de jeugd heeft Dokter al eens EK-brons gewonnen. De internationale pabo-studente is woonachtig in Kampen en studeert in Friesland. Sinds 2020 traint Dokter bij Iryoku, waar ze ook les geeft. Op 13 november pakte ze een eerste plaats op het Nederlands kampioenschap in het Zeeuwse Sommelsdijk.


Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De Friese vereniging telt ruim 120 leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander). Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

 

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.