Algemeen

Column: Eet uw konijn met lange tanden?

Wist u dat de tanden van een konijn tot wel 15 cm per jaar groeien? Dat is omgerekend wel 2 mmper week. En het groeien van de tanden gaat hun leven lang door!

Hooi

Daarom is hooi erg belangrijk voor konijnen. Door het eten van hooi krijgt het gebit een natuurlijke onderhoudsbeurt en worden de tanden niet te lang. Dagelijks de eigen grootte aan hooi is voldoende voor een konijn. Ook is het belangrijk dat konijnen niet te veel brokken aangeboden krijgen. Hoe meer brokken, hoe eerder het konijn verzadigd is, waardoor het minder hooi zal gaan eten. En dat is weer niet goed voor het gebit. Het is daarom belangrijk dat de tanden van uw konijn regelmatig gecontroleerd worden. 

 

Prooidier

Een konijn met te lange tanden, gaat minder goed eten. Dit is niet bevorderlijk voor de spijsvertering en kan het konijn nare pijntjes opleveren. En die pijntjes laat het niet zien. Een konijn is een prooidier en verbergt de pijn omdat het instinctmatig weet dat het dan een makkelijke prooi is. Daarom geven konijnen bij ziekte of pijn amper of hele kleine signalen. Als eigenaar is het dus goed om op de kleinste dingen te letten. De kleinste veranderingen in het gedrag kunnen al alarmerend zijn. 

 

Gratis check van uw konijn of knaagdier in april 

Bent u benieuwd of u de seintjes van uw konijn oppikt? Kom dan in de maand april naar Elke Dierenarts Terpelân voor een gratis konijnen- of knaagdierencheck door de assistente.  Tijdens deze check wordt uw konijn of knaagdier van voor tot achter nagekeken en en is er ruimte om vragen te stellen over de gezondheid en verzorging. Na afloop krijgt u een leuk presentje mee naar huis. U kunt voor deze gratis check telefonisch een afspraak maken. 

Elke dierenarts Terpelân is gevestigd aan de Hoofdstraat 25 in Blija en telefonisch bereikbaar via 0519-561322 λ

 

Elke dierenarts Terpelân