Algemeen

Column: Ik ben een noob

“Wil je alsjeblieft in die bosjes blijven wachten? Ik kan het namelijk heel snel.” Terwijl ik het die 9-jarige hoor zeggen, en wetende dat ze aan het gamen is, vraag ik me toch af wat hier precies gaande is.

Ik vind het ietwat dubieus klinken. Zij heeft niet in de gaten dat ik vanuit de keuken onbedoeld (want ik was uiteraard druk bezig met andere dingen, zoals het schrijven van deze column) het gesprek tussen haar en haar game-vriendjes zit te volgen. Ja, gesprek. Want tijdens het gamen moet er namelijk live ‘overlegd’ worden via WhatsApp. En daar komt veel geluid bij kijken. Heel veel geluid. 

Nu snap ik dat kinderen een andere denk- en leefwereld hebben. Fantasie en werkelijkheid lopen nog lekker door elkaar. Chapeau voor hen. Houd dat vast. Never grow up. Etcetera. Maar echt, die conversaties tijdens het gamen. Zó boeiend. Not. Goed. Wat weet ik er als bijna bejaarde nou van? Ik word dan ook geregeld met een “jij deed vroeger niet aan gamen mama, dus je snapt er helemaal niks van” om de oren geslingerd. En eerlijk, daar heeft ze een punt. 

Nog zo’n ding van die jeugd van tegenwoordig. Ze zijn zo… mondig. Ik was echt een schaapje op die leeftijd. Ik begrijp, het zijn andere tijden, maar poehee. Niet zelden verzand ik in een serieuze, haast volwassen, discussie waarin zij allerlei steekhoudende argumenten op me afvuurt. Had ik al gezegd dat ze 9 is? Hoe dan?! Vermoeiend en bovenal mateloos irritant. Oké, toegegeven, stiekem ben ik tegelijkertijd een beetje trots op dat monster. Dat ze zo voor zichzelf en haar waarden - de dingen die voor haar belangrijk zijn - kan, en durft op te komen. Nu al.

Nog steeds benieuwd naar wat ze aan het doen zijn in die bosjes, vraag ik het haar dan toch maar. Nuchter antwoordt ze: “verstoppertje spelen.” Duh. Tuurlijk. Dom. Had ik kunnen weten. Tja, ik ben ook zo’n enorme noob. 

Geen idee wat een noob is? Wist ik tot voor kort ook niet. En dat is dan gelijk weer heel erg noob. Volgt u mij nog? Niet? Logisch. Gezien alle verbasteringen van ons ABN waar we mede dankzij de ‘digitale vooruitgang’ mee te maken hebben. Hoe dan ook. Noob betekent dus dat je een ‘newby’ (beginneling) bent. Iemand die net begonnen is met iets en daar nog niet zo goed in is. Oftewel: je bent gewoon een dikke loser.

Officieel staat noob overigens voor ‘new out of box’ en wordt de term hoofdzakelijk gebruikt voor mensen in spellen of op internetforums die de (omgangs)regels nog niet kennen, veel vragen stellen of nog weinig skills hebben. Nu ik het zo opschrijf, klinkt dat alsnog vrij sneu trouwens.

En terwijl ik dit verhaal op papier probeer te zetten, gaat het kleppen vanaf de bank onverminderd door. “Joost, ik weet wat Lauren aan het doen is! Ze is bezig met haar skin! Haar skin is opeens anders!” Eén ding is duidelijk. Ik ben sowieso een noob. Hardcore. And proud of it.

femkejaarsma.nl

www.verwoordinbeeld.nl