Algemeen

Vroeger kreeg je broden in een papieren zak of werden ze aan huis bezorgd zonder enige verpakking. Plastic was een woord dat pas in de jaren 50 zijn intrede deed.

Inmiddels zijn de nadelen van die ooit nuttige uitvinding ons bekend. Zo belanden er plastic deeltjes in de oceaan en in je voedsel, zonder dat je je daar misschien bewust van bent.

Toch lijkt het lastig om zonder plastic te leven. Het houdt producten langer houdbaar. Maar als we een beetje slim inkopen, moeten producten dat dan zijn? Willen we niet liever dat onze aarde wat langer houdbaar blijft? Gelukkig zijn steeds meer mensen hier bewust mee bezig. Sommigen zien het wellicht nog steeds als een druppel op de gloeiende plaat, maar zelfs die druppel is van belang. Al is het maar voor je eigen geweten. Jij doet in ieder geval je best. En let maar eens op, vaak blijkt dat je heus niet de enige bent.

Eén van mijn favoriete duurzame items om te minderen in plastic consumptie is de katoenen broodzak. En ja, die inspiratie kwam vanuit Stiens. Terwijl ik dacht iets nieuws ontdekt te hebben, bleek mijn moeder al lange tijd met haar katoenen zakken brood bij de bakker te halen. Sinds 1,5 jaar ben ik nu met mijn broodzakken in de weer en ik raad het iedereen aan! 

 

Lekker knapperige korst

In het begin is het nog even wennen om te zorgen dat de broodzak altijd in je boodschappentas zit. Bij de bakker zijn ze er al aan gewend en word je niet raar aangekeken. Zelfs bij de broodafdeling van de supermarkten kun je gewoon met je eigen katoenen zak aankomen. Zeker als je in de ochtend komt, liggen er vaak nog niet-verpakte broden. En als je jezelf  eens wilt verwennen met een lekker broodje, is zo’n katoenen zak hartstikke handig.

Heb je toch nog plastic broodzakken in huis, hergebruik deze. De verse broden doen het in hun katoenen jas namelijk prima in de vriezer. Als je ze ontdooit voor je lunch zijn ze heerlijk vers, inclusief een lekker knapperige korst! Buiten de vriezer droogt het brood wel wat sneller uit. Dus als je eens teveel brood ontdooid hebt, dan is die bewaarde plastic zak toch nog handig om wat sneetjes in te bewaren. Als je zo jaar in jaar uit je brood haalt kun je voor jezelf wel uitrekenen hoeveel plastic dat al niet voor 1 huishouden bespaard. En als heel Stiens en omgeving dat nou doet, dan wordt die druppel misschien toch sneller een waterval. 

Vraag er vooral eens naar bij de bakker, daar zijn ze vaak  verkrijgbaar!