Algemeen

De Kraak van de Kluis educatief

De Kraak van de Kluis wordt bewerkt tot een educatief programma voor scholen. Het theaterstuk werd afgelopen herfst twee keer livestream uitgezonden. De stichting die De kraak van de Kluis mogelijk heeft gemaakt, heeft voor het programma subsidie gekregen. Hiervan kunnen verschillende lessen worden gemaakt.

Beeldbewerking: Monique Dijkstra

In de aanloop naar en na afloop van het stuk kreeg schrijver Hein Jaap Hilarides verschillende reacties. Het ging om enkele getuigen en om familie van de hoofdrolspelers van de verzetsdaad in Sint Annaparochie in 1943. Deze verslagen heeft Hilarides meegenomen om het ‘definitieve’ verhaal van de overval op het bevolkingsregister te schrijven.

Het volledige verhaal en de achtergronden zijn onderdeel van het educatieve programma. Daarnaast wordt de registratie van het livestream-stuk bewerkt. Andere onderdelen worden nog uitgewerkt. Het is de bedoeling dat het educatieve programma in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum wordt uitgevoerd.

De middelbare scholen en een aantal basisscholen in de gemeentes Waadhoeke en Harlingen zijn enthousiast over het project. De stichting heeft het lesprogramma van De kraak van de kluis door de coronamaatregelen echter niet kunnen aanbieden. Dit wordt verschoven naar volgend schooljaar