Algemeen

De Skalm en Dbieb samen onderdak in voormalig gemeentehuis Stiens

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden wil zo’n 2,5 miljoen euro investeren in een verbouw van het voormalige gemeentehuis in Stiens. Dat voorstel legt het college voor aan de gemeenteraad. Het nieuw vorm te geven multifunctioneel centrum biedt in de toekomst onderdak aan De Skalm en bibliotheek Dbieb, aangevuld met een kantoorruimte voor het dorpenteam en een zestal appartementen. Wethouder Hein de Haan: “Het centrum van Stiens behoudt zo een gezond kloppend hart.”

Tijdens de algemene ledenvergadering van Plaatselijk Belang Stiens onthulde wethouder Hein de Haan en architect Bauke Tuinstra voor een volle zaal de plannen. 

Impressie van architect Bauke Tuinstra voor het voormalige gemeentehuis met een nieuwe ingang en uitbouw aan de linkerzijde.

 

Sinds 1 januari 2018 staat het gemeentehuis van de voormalige gemeente Leeuwarderadeel leeg. Dat is jammer, want deze leegstand zorgt voor een negatieve uitstraling op het omringende gebied, terwijl het centrum van Stiens juist hoort te bruisen van energie. Met de verplaatsing van De Skalm en de bibliotheek naar het voormalige gemeentehuis worden automatisch meer bezoekers naar het centrum getrokken. Er ontstaat weer een levendiger winkelstraat waardoor het gehele centrum een boost krijgt. Plaatselijk Belang is dan ook verheugd dat het hart van Stiens een nieuwe invulling krijgt. Voorzitter Wiebe Nieuwsma: “Het nieuwe multifunctionele centrum brengt reuring en gezelligheid voor iedereen op precies de plek waar dat thuis hoort; in het midden van het dorp.”

Verhuizing
Het voormalige gemeentehuis behoudt door de nieuwe invulling deels een openbare/publieke functie en bepaalde specifieke elementen als de voormalige raadszaal blijven behouden en toegankelijk voor publiek (filmhuis). Johannes Bijlsma van De Skalm: “Ik ben blij dat alles één op één over kan naar het nieuwe onderkomen. Er komt zelfs een prachtig jeugdhonk in de kelder.” Ook de bibliotheek is ingenomen met de plannen. “De verhuizing naar de nieuwe locatie in Stiens biedt de bibliotheek volop nieuwe kansen. Allereerst komt de bibliotheek letterlijk midden in het dorp te liggen op een geweldige zichtlocatie met ruime parkeergelegenheid. Daarnaast zal de bibliotheek een nieuw serviceconcept kunnen ontwikkelen waarin ook een plaats is ingeruimd voor de horeca. De bibliotheek kan daarmee een belangrijke ontmoetingsplek worden in Stiens”, aldus directeur Hans van der Veen van Dbieb.

Huur
De gemeente verkoopt het gehele voormalige gemeentehuis en de naastgelegen voormalige bodewoning aan ontwikkelaar Bijland Bouw uit Stiens. De nieuwe eigenaar gaat in opdracht en voor rekening van de gemeente Leeuwarden de nieuwe Skalm en Dbieb realiseren in het pand. De gemeente huurt vervolgens dit gedeelte 30 jaar om niet, met uitzondering van een jaarlijkse onderhoudsvergoeding. Daarmee houdt de gemeente de regie zonder het pand in bezit te hebben. Bauke Tuinstra van Twa Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp.