Algemeen

Hoe begin je je dag beter dan wanneer je een moment stilstaat en je even nadenkt over de wereld om je heen? Op Campus Middelsee - De Ulbe - begint de eerste les met ‘De vraag van vandaag’. 

De klas verdiept zich, samen met de lesgevende docent, in een gespreksthema waarbij levensbeschouwing en burgerschap hand in hand gaan. Soms leidt de vraag van vandaag tot verhitte discussies die een halve les bestrijken en soms tot dromerige gezichten voor de waan van de dag gaat beginnen.

‘Goed voorbereid’ is het motto waarmee Ulbe-leerlingen de wereld ingaan. Goed voorbereid zijn betekent niet alleen dat je je kunt redden met Nederlands, Engels en wiskunde. Goed voorbereid zijn betekent ook, of misschien wel vooral, dat je nagedacht hebt over jouw plek in de maatschappij en jouw ontwikkeling tot zelfbewuste jongere. 

Soms is het even zoeken naar een manier om alle leerlingen én docenten te betrekken bij dit moment van bezinning. Als het eenmaal in je dagelijkse routine zit is de vraag van vandaag soms dichterbij dan je dacht. 

Wie stelt zichzelf niet allerlei vragen bij het beluisteren van het ochtendjournaal? De actualiteit zit vol thema’s waar je wel de hele dag kunt vullen en ook het levensbeschouwelijke jaar biedt genoeg aanknopingspunten. 

Thema’s als vertrouwen, verkiezingen, jezelf mogen zijn en milieu komen voorbij. Niets wordt geschuwd, het is een kwestie van zorgvuldig formuleren van de vraag.

De vraag van vandaag draagt niet alleen bij aan de vorming van onze leerlingen. Het creëert ook een bepaalde rust in de klas, je landt als het ware met elkaar en verrassend genoeg kunnen veel leerlingen én docenten zich daarna veel beter zetten tot een actieve leerhouding. Dus: hoe begin je je dag beter dan wanneer je een moment stilstaat en je even nadenkt over de wereld om je heen? Met de vraag van vandaag.

Maandag 8 januari was de vraag van vandaag; Welke goede voornemens heb jij voor 2024?.Docent Peter Dijkstra, zie foto, besteedde hier aandacht aan met één van zijn klassen.

Campus Middelsee wenst iedereen feul hail en segen in it nijjaar en dat alle goede voornemens behaald mogen worden