Algemeen

Doarpsexpeditie: onze dorpen zijn zo gek nog niet

De ‘Doarpsexpeditie’ op zaterdag 4 november in de Nije Skalm in Stiens maakte in één oogopslag al duidelijk: de zeven noordelijke dorpen van de gemeente Leeuwarden bruisen van energie. (door Cees Luiten)

Onder de vlag en vleugels van welzijnsorganisatie Amaryllis vond het evenement plaats waarbij een twintigtal organisaties zoals dorpshuizen en verenigingen zich presenteerden aan de bevolking. Dat deden ze met informatiestands en met activiteiten, van samen muziek maken tot creatief bezig zijn of een potje koersbal. 

De sfeer was gemoedelijk, zelfs een beetje feestelijk en zeer informatief. Het accent lag enerzijds op de grote verscheidenheid aan activiteiten in de dorpen en anderzijds op het belang van de vele vrijwilligers die ze mogelijk maken. Je kon daarom ook meer te weten komen over de mogelijkheden om zelf als vrijwilliger een bijdrage te leveren. Het gaat hierbij telkens over het versterken van leefbaarheid. 

Als bezoeker kun je niets anders dan concluderen dat het met die leefbaarheid en de onderlinge betrokkenheid wel goed zit. Alde Leie, Britsum, Feinsum, Hijum, Jelsum, Koarnjum en Stiens, elk op een eigen manier bruisen ze van energie en activiteit. Maar het kan altijd nog weer beter.  

Steeds duidelijker ook gaat de Nije Skalm als huiskamer van Stiens en omgeving functioneren. De aanvankelijke weerstand en scepsis kunnen met een gerust hart worden losgelaten. Een goeie toekomst met elkaar met plaats voor iedereen? Dáár gaan we voor! Ik, als ‘toevallige’ bezoeker en inwoner van Stiens, ben in ieder geval heel enthousiast geworden