Algemeen

Druk bezocht symposium financieel misbruik ouderen

Dinsdag 12 maart jl. organiseerde de Lokale Alliantie Noordoost Friesland Financieel veilig ouder worden een symposium voor de zorgmedewerkers van Interzorg Groep te Ferwerd.

Zo ‘n 100 thuiszorgmedewerkers van Interzorg, medewerkers van Woonzorgcentrum Foswert en andere professionele belangstellenden bezochten het symposium in het Grand Café van Foswert. 

De informatiemiddag werd geopend door de directeur van Interzorg. Er werd breed informatie gegeven met betrekking tot financieel misbruik en ouderenmishandeling. Gastsprekers waren medewerkers van Veilig Thuis, Sekuer Notarissen en De Friese Rechtshulp. Er was een informatie stand verzorgd door de Gebiedsteams. De bijeenkomst werd geleid door Ingeborg Massier van het Kenniscentrum Sociaal Domein .

Nu de vergrijzing zijn intrede doet samen met de digitalisering van bankzaken blijken ouderen kwetsbaar in dat opzicht constateerde de Rabobank al. Opvallende transacties worden daar goed gemonitord en zij hebben een eigen fraude team. Veilig Thuis heeft een werkgroep ouderenmishandeling waar onder andere ook het financieel misbruik onder valt.

1 op de 20 thuiswonende ouderen krijgt te maken met ouderenmishandeling. De meest gerapporteerde vorm is financieel misbruik. Lokale gebiedsteams verwijzen vaker door naar notarissen of bewindvoerders of vragen advies hoe bankzaken beter te beschermen zijn en misbruik te stoppen.

De lokale alliantie is een samenwerking tussen Rabobank, Interzorg groep, Notariskantoor Sekuer, bewindvoerder Unyk Financieel beheer, Stichting Welzijn Het Bolwerk, Notaris Beks, Friese Rechtshulp advocaten, de Kwadrantgroep en de gebiedsteams van gemeente Noardeast-Fryslân en Dantuma-diel.  Het doel van de alliantie is het delen en bundelen van kennis ter voorkoming van financieel misbruik bij ouderen of een andere vormen van oudermishandeling.

Goede preventie door voorlichting en bewustwording zoals het aanbieden van dit symposium werkt.

Heeft u vragen of maakt u zich zorgen bel dan voor vrijblijvend  informatie of advies naar Veilig Thuis 0800-2000 of bel met uw lokale gebiedsteam via uw gemeente. λ