Algemeen

Een keurige oude dame die ooit spionne was

Een oude Engelse dame met wie zo op het oog niks bijzonders aan de hand is blijkt in de Tweede Wereldoorlog informatie over de atoombom naar de Russen te hebben gelekt. Daar komt de overheid pas achter als ze al in de negentig is. Daarover gaat ‘Red Joan’ met in de titelrol Judy Dench. Filmhuis Stiens vertoont de film maandag 24 februari in De Skalm in Stiens. Aanvang 20.00 uur. 

Red Joan begint met de arrestatie van tachtiger Joan. Als zij wordt ondervraagd, zien we haar flashback.tijdens haar studie in Cambridge, haar politiek ontwaken en haar geheime werk in de Tweede Wereldoorlog aan een atoombom.

Het verhaal is losjes gebaseerd op de echte zaak rond Melita Norwood, die in de jaren veertig en vijftig informatie aan de Sovjet-Unie doorspeelde en pas in 1992 werd ‘betrapt’, maar niet meer werd vervolgd omdat ze al zo oud was.

De jonge natuurkundige Joan raakt in de ban van studiegenoot Leo, iemand met communistische sympathieën. Maar haar motivatie om geheime blauwdrukken te lekken heeft minder met het communisme te maken dan op het eerste gezicht lijkt. Joan is geen landverraadster zoals bijvoorbeeld haar zoon denkt.

Joan weet moeizaam haar positie te bevechten in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Daarin maakt ze een drastische keuze in haar overtuiging dat ze alleen zo een derde wereldoorlog kan voorkomen.

Reserveren kan via www.filmhuisstiens.nl