Algemeen

Familiebedrijf Haijma Stiens koerst op vierde generatie

Het ondernemersgezin Haijma geniet al generaties een goede naam in Stiens en omstreken. Gestart in Britsum met de smederij van  Hotze Haijma sr, via een constructiebedrijf en brandstoffendepot naar de in 1981 door Hotze jr geopende fietsenwinkel. In 1995 kwam daar de witgoedzaak van jongere broer Eelke bij in het naastgelegen pand. Nieuwste ontwikkeling is het instromen van de vierde generatie als mede-kopmannen van team Haijma. Hotze Haijma is super blij met de nieuwe rol van Niels en Lars.

Zowel Niels als Lars zijn van jongs af aan betrokken bij het bedrijf. Waar Lars na het afronden van zijn opleiding direct fulltime in de winkel aan de slag ging als verkoper van fietsen, schaatsen en skeelers, heeft Niels altijd in deeltijd gewerkt op de witgoed afdeling. De nieuwste bedrijfsmatige veranderingen zullen eerst vooral achter de schermen merkbaar zijn. Klanten gaan Hotze en zijn vrouw Anita (inmiddels pake en beppe) de komende jaren nog gewoon in de winkel treffen. Heit vindt het prachtig om samen met zijn zoons te ondernemen. Moeders is naast het werk op de winkelvloer verantwoordelijk voor de administratie en vormt zo ook een belangrijke schakel in het familiebedrijf

Meebewegen met de markt

De laatste jaren hebben de Haijma's verder gebouwd aan de bestaande goede fundamenten. Zo werd het bedrijf vorig jaar verduurzaamd met zonnepanelen en ledverlichting. Onlangs is eveneens een ingrijpende werkplaats verbouwing voltooid om het tweewielerbedrijf klaar te maken voor de toekomst en de bloeiende markt van e-bikes. “Onderhoud en serviceverlening past bij ons. We hebben veel vaste klanten en die willen zo lang mogelijk van hun aanschaf genieten, daar maken wij natuurlijk graag werk van. Aan de hand van het fietspaspoort worden mensen actief uitgenodigd voor een onderhoudsbeurt, die plannen ze eenvoudig online in,” zo vertelt Lars trots. "Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een verlengde garantie van vijf jaar middels het recent geïntroduceerde servicepakket. Op die manier komt de klant niet voor onverwachte kosten te staan als er bijvoorbeeld iets met de accu is." Om het voortbestaan van Haijma Stiens te waarborgen zijn de nieuwe inzichten van de vierde generatie van grote waarde. Zo is het bedrijfsonderdeel schaatsen en skeelers met hun hulp uitgegroeid tot een specialisme met een eigen afdeling en website. Het racefiets en MTB-segment kreeg zo ook vleugels. Voor de witgoed tak zien ze, mede geholpen door de eigen monteur, ook uitstekende kansen in de huidige markt. “Nederland ondergaat een algehele energietransitie. Mensen willen besparen en van het gas af gaan. Met energiezuinige apparatuur voor wassen/ drogen en keukenapparatuur (inbouw en vrijstaand) zijn wij dé specialist om consumenten hierin te begeleiden. Denk aan inductie koken en de overstap naar zuiniger apparatuur,” aldus Niels. 

 

Werkplaats groter en opener

De ontwikkeling van de elektrische fiets heeft de afgelopen 20 jaar grote stappen gemaakt en staat nog lang niet stil. Het werkplaatsteam moet zich blijven verbeteren om klanten optimaal te kunnen adviseren bij reparaties en onderhoud. De werkplaats is daar in 2022 compleet op aangepast en is nu ongeveer drie keer zo groot. De frisse lay-out is samen met leverancier Shimano uitgedacht en is heel open. “Die transparantie past bij ons,” zo stelt Lars. Iedere monteur heeft in de nieuwe situatie een riante werkplek met takel en een laptop voor de ‘digitale’ reparaties en software updates. Arbo-technisch is alles ook weer helemaal bij de tijd. Om ruimte te geven aan groei zijn alvast twee extra werkplekken gemaakt, over ambitie gesproken! Door de nieuwe inrichting is de interne logistiek voor klanten tegelijk een stuk efficiënter geworden.

 

Online en in de winkel

Om de drie specialismen van Haijma Stiens meer tot hun recht te laten komen, wordt er sinds kort apart gecommuniceerd. Dit is te zien op de vernieuwde website Haijmastiens.nl, hierop staat een portal met drie keuzes. Elk specialisme linkt door naar een eigen website; Haijma Schaatsen en Skeelers, Bike Totaal Haijma en Haijma Dé Witgoed Specialist. Online bestellen kan voor een flink deel van het assortiment. Ook dat is natuurlijk iets wat die vierde generatie aanspreekt. De sociale media worden actief ingezet om klanten up-to-date te houden. 

 

Nieuwsgierigen zijn welkom op het vertrouwde adres aan de Langebuorren. Lars, Niels, Hotze, Anita en de vele vaste medewerkers helpen u graag!