Algemeen

Fanfare Oranje sluit jubileumjaar af met ‘Retrospective’ concert

De fanfare van Christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga organiseert op zaterdagavond 14 december om 20.00 uur een zeer speciaal slotconcert in samenwerking met grote muzikale talenten  in de Meinardskerk te Minnertsga.

De muziekvereniging viert dit jaar haar 125 jarig jubileum. Als afsluiting van de vele festiviteiten en concerten wordt nog één keer uitgepakt met een verrassend concert van hoog muzikaal niveau. Het is wederom gelukt om getalenteerde  gasten naar Minnertsga te halen, te weten Matthijs Leffers (tuba), het Calure Kwartet en Simon Bouma (orgel).  De fanfare brengt een gevarieerd programma, van pop tot klassiek. Daarnaast vindt de  wereldpremière van het werk Retrospective plaats. Dit stuk is speciaal voor het jubileumjaar voor de fanfare gecomponeerd door Rob Goorhuis. Het is een prachtig werk, waar de fanfare druk voor gerepeteerd heeft. Drie zeer verschillende ingrediënten, waarvan de eerste twee de geschiedenis van Minnertsga betreffen, werden gesmeed tot een spannende compositie: Bauke Tjibbeles, de vroeg 20ste eeuwse pionier op het gebied van de astronomie, de verwoestende kerkbrand van 3 juni 1947 en het slotkoraal van de Johannes Passion van J.S. Bach.

 

Matthijs Leffers maakt zijn hele leven al muziek. Hij begon aan de piano, waarna hij rond zijn 8ste begon met de eerste lessen op een koperinstrument en op zijn 11de verder ging op de Tuba, waarop hij zich op dit moment probeert te onderscheiden en te ontwikkelen op vele vlakken. Na te zijn begonnen bij de fanfare in Leens, is Matthijs doorgestroomd naar het conservatorium in Groningen, waar hij Cum Laude is afgestudeerd. Tijdens zijn studie heeft Matthijs twee keer een Erasmus beurs gekregen om zo twee semesters in Hannover te kunnen studeren bij Professor Jens Bjørn-Larsen. Matthijs won diverse prijzen, onlangs heeft hij het prestigieuze Grachtenfestival Conservatorium Concours gewonnen. Deze prijzen stimuleren hem nog meer om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de Tuba te laten klinken en te laten overkomen op een groter publiek. U zult versteld staan!

Het jonge, maar getalenteerde Calure Kwartet bestaat uit Eline de Vries (viool), Camille Buitenhuis (viool),  Ruth Bosboom (altviool) en Caspar Westerman (cello) en is opgericht in 2015. De leden leerden elkaar kennen in het Haydn Jeugd Strijkorkest, waarvan ze aanvoerder en concertmeester zijn geweest. Sindsdien spelen ze met veel plezier samen en treden ze ook regelmatig op. Ook op solistisch gebied zijn ze actief. Ze zijn allemaal prijswinnaars van verscheidene concoursen, zowel nationaal als internationaal. Momenteel studeren de musici aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar ze zich ook als kwartet kunnen blijven ontwikkelen. Eline de Vries had een belangrijk aandeel bij het herdenkingsconcert van de fanfare in mei dit jaar, dit smaakte naar meer. Eline zal ook met begeleiding van de fanfare een solowerk van verbluffend hoog niveau laten horen.

Simon Bouma is in Minnertsga bekend als de dirigent van dameskoor Different Sound. Simon speelt prachtig orgel. De fanfare en Simon hebben alle meerder malen prettig met elkaar samen gewerkt. Tijdens dit concert zal de fanfare samen met Simon op Orgel een geweldige symfonie spelen wat garant staat voor kippenvel bij het publiek. 

Kaartjes zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij de Dagwinkel, Martha's bloemen, de leden van de fanfare, of bestel via de mail: fanfareoranje@gmail.com . Tevens zijn er kaartjes te koop aan kassa. Info: www.oranje-minnertsga.nl of Facebook en Instagram