Algemeen

Filmhuis Stiens: ‘Lazzaro felice’ een sprookje van een film

Filmhuis Stiens start het nieuwe jaar met de Italiaanse film ‘Lazzaro felice’, een sprookjesachtig verhaal over de jonge pachtboer Lazzaro, waarin wonderlijke dingen gebeuren. Met prachtige beelden van het ruige Italiaanse berglandschap. De film is maandag 13 januari te zien in De Skalm. Aanvang 20.00 uur.

Lazzaro is sterk, hulpvaardig en een goedzak. En niemand weet waar hij vandaan komt. Hij woont in een kleine agrarische gemeenschap op het landgoed van een markiezin die de boeren tabak op haar land laat verbouwen om zichzelf vervolgens met de opbrengst te verrijken. Zijn medepachters maken graag misbruik van hem: elk vervelend klusje belandt op het bord van Lazzaro. 

Hij heeft al veel meegemaakt, maar hij blijft hardnekkig het goede doen. Daardoor zie je de slechtheid van anderen ook zo duidelijk. Regisseur Alice Rohrwacher neemt in haar scenario stelling tegen egoïsme en opportunisme door via Lazzaro liefde en humor te verspreiden. Instituties als de bank en de kerk worden daarbij niet gespaard. 

Na een poos maakt de film een sprong vooruit in de tijd. Het platteland wordt ingeruild voor het stadsleven. Lazzaro die dood werd gewaand, wandelt als een soort Lazarus de stad binnen. Hij gaat op zoek naar de zoon van de markiezin met wie hij bevriend was geraakt.

De naïeve ‘engel’ Lazzaro staat in deze bijzondere film symbool voor de verloren onschuld die geen plaats meer lijkt te hebben in onze wereld.  

Reserveren via www.filmhuisstiens.nl.