Algemeen

Friese rijders starten unieke actie

Alle dorpen Noord-Nederland voorzien van een fakkel! 

U leest het goed! Alle dorpen en gehuchten in Friesland, Groningen en Drenthe worden voorzien van een fakkel. Aankomende 24 februari is het twee jaar geleden dat de Russische invasie Oekraïne binnenviel. De Friese Rijders vragen aandacht door op die dag in alle 1750 dorpen in Noord-Nederland om 18.00 uur de fakkel te ontsteken. De vrijwilligersorganisatie biedt sinds begin maart 2022 humanitaire hulp in Oekraïne en wil zo aandacht vragen voor de nood daar. 

In december zijn de Friese Rijders gestart met hun grote actie om 100.000 gevulde bananendozen naar Oekraïne te brengen. Zo kunnen honderdduizenden mensen nog deze winter geholpen worden! 

Naast giften worden er boodschappen en reeds gevulde bananendozen ingezameld. Inmiddels 55 actiegroepen zijn lokaal in de weer. Van de giften worden boodschappen ingekocht en ook het transport bekostigd. 

Vrijwillige vrachtwagenchauffeurs rijden meerdere ritten per week naar losplaatsen in Oekraïne. Ook worden er generatoren verzameld en gebracht. Zeker in de strenge winter is dit bittere noodzaak. 

Deze actie loopt tot en met mei. Om de doelstelling te behalen streeft de organisatie naar het verzamelen van 2 miljoen euro aan giften! Een flink bedrag, maar hoognodig om zo het verschil te maken deze winter in Oekraïne. 

In Haulerwijk is er tijdelijk pakhuis ingericht. Hier worden dozen gecontroleerd en herpakt. Ook worden ingekochte boodschappen verdeeld over dozen. Vrachtwagens worden geladen. 

Drie dagen per week zijn hier zowel Nederlandse als Oekraïense vrijwilligers volop aan de slag. Tijdens openingstijden is het een komen en gaan van actiegroepen. “Soms brengen ze 1 doos, soms is de auto met aanhanger afgeladen. Heel bijzonder om te zien. Kinderen van basisscholen, sportverenigingen, kerken en complete dorpen die de hand ineenslaan.” Aldus Arnaud Dijkstra, initiatiefnemer van de Friese Rijders. De organisatie wil graag elk gehucht, dorp of stad in Noord-Nederland bereiken met hun promotie en zoekt hier nog hulp voor. 

Promotiepakketten mét fakkel kunnen aangevraagd worden via het contactformulier op de website of via het sturen van een mailtje. Op 24 februari worden de fakkels tegelijkertijd ontstoken. 

Kijk voor meer info op www.frieserijders.nl of mail@frieserijders.nl