Algemeen

Gratis donderdagen in Natuurmuseum Fryslân

Gisteren is  de eerste gratis donderdag van start gegaan. Gedurende het hele jaar 2023 krijgen bezoekers op donderdagen die buiten de schoolvakanties vallen, gratis entree in Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden.

In 2023 bestaat het Natuurmuseum maar liefst 100 jaar, een heuglijk feit dat feestelijk gevierd gaat worden. Wie jarig is trakteert en daarom heeft het museum de gratis donderdagen ingesteld, schoolvakanties uitgezonderd. Op deze dagen krijgen bezoekers gratis entree. Gratis koffie en thee is er altijd al voor iedereen en daarnaast kunnen bezoekers voor één euro in de OnderWaterSafari.

Het Natuurmuseum vindt het belangrijk om op één dag gratis toegankelijk te zijn omdat iedereen de kans moet krijgen om naar een museum te gaan, ook mensen met een smalle beurs. Iedere inwoner van Fryslân - en daarbuiten- moet kennis kunnen maken met de natuur in Fryslân. Het Natuurmuseum draagt daaraan bij. Als mensen niet willen komen is dat prima, maar als mensen niet kúnnen komen is dat een ander verhaal. Financiën mogen niet een beperking zijn om niet een museum te bezoeken. Er zijn allerlei samenwerkingen om mensen te bereiken zoals met de Voedselbank, Gemeente Leeuwarden, Buurvrouw en Buurvrouw Bus en Amaryllis. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Nieuwe Stadsweeshuis, diverse wijkfondsen van het LOF en andere fondsen.

De gratis donderdag heeft ook nog een ander doel. In het Natuurmuseum is veel te doen, bezoekers brengen soms uren door om alles te zien. Met de continue roosters op de scholen is er in de middag niet veel te tijd voor een uitgebreid museumbezoek. En als je een entreekaartje moet kopen, wil je ook alles zien. Het zou mooi zijn als bezoekers op de gratis dag gewoon even binnenlopen, na schooltijd, op weg naar de stad, om even een uurtje museum te doen. Je hoeft dan niet alle zalen door, maar bekijkt een stukje en de volgende keer doe je een ander deel. Het museum kan op deze manier meer onderdeel worden van het dagelijks leven.

In aanloop naar het jubileumjaar is vanaf de herfstvakantie van vorig jaar al T. rex in Town te zien, een bijzondere expositie waarbij het wetenschappelijk model van een T. rex skelet centraal staat. Gedurende het jaar 2023 zullen er allerlei activiteiten zijn zoals een natuur & cultuurfestival rond de verjaardag van het museum op 18 mei. Het programma is te vinden zijn op de website van het museum.

Praktisch
De gratis donderdag geldt gedurende het hele jaar 2023, officiële landelijke schoolvakanties uitgezonderd. De actie is gericht op individuele bezoekers en specifieke groepen, maar geldt niet voor scholen (zij krijgen altijd al een gereduceerd tarief). Tijdens de gratis donderdag kunnen bezoekers voor één euro een rit in de OnderWaterSafari maken. Er is een bepaald aantal plaatsen per dag beschikbaar en online reserveren wordt daarom sterk aanbevolen. Meer informatie is te vinden op www.natuurmuseumfryslan.nl.