Algemeen

Houd je vaatwasser in goede conditie en zorg voor voldoende onthardingszout

De vaatwasser is een geweldige uitvinding. Hoeveel tijd kostte het vroeger wel niet om met de hand de vaat te doen? Al blijft het waar dat er juist op die momenten regelmatig goede gesprekken ontstonden. Toch moeten we dit niet romantiseren.

In heel wat gezinnen was het dagelijks strijd over wie er moest afwassen en wie er aan de beurt was om af te drogen. Met de komst van de afwasmachines is dat in de meeste huishoudens verleden tijd. Houd de vaatwasser in goede conditie. Onderhoud je hem goed, dan gaat hij langer mee. Onthardingszout is hierbij onmisbaar.

Wat doet onthardingszout?
Onthardingszout gebruik je niet alleen voor de vaatwasser. Ook andere soorten witgoed hebben er baat bij. Zoals je wellicht weet, bevat het water dat uit onze kranen komt magnesium en kalk. Ongetwijfeld herken je de term ‘hard’ water. Hiermee wordt eigenlijk dus magnesium en kalk bedoeld. Hoe meer hiervan aanwezig is, hoe harder het water wordt. In jouw vaatwasser zit een waterontharder. Deze haalt het magnesium en het kalk uit het water. Dit is absoluut noodzakelijk om een witte aanslag op de vaat te voorkomen. Nu is het echter zo dat deze waterontharder na een tijdje verzadigd raakt. Het kalk en magnesium wordt dan niet meer uit het water gehaald. Dit zie je terug op je vaat en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Zorg je echter voor extra zout in de waterontharder, dan is het probleem meteen weer verholpen. Dit is dus de functie van onthardingszout.

Voordelen voor de vaatwasser en andere huishoudelijke apparaten
Kalk en magnesium zijn niet goed voor witgoed apparaten. Ze verkorten zelfs de levensduur. Door het gebruik van onthardingszout gaat je vaatwasser dus langer mee. Als het water ontkalkt is, wordt het wasmiddel bovendien beter opgelost. Dit levert ook nog eens een leuke besparing op. Zowel de levensduur als het rendement gaan dus vooruit als je regelmatig onthardingszout gebruikt.

Hoe gebruik je het onthardingszout?
Kun je eigenlijk ook gewoon zout uit je keukenkastje gebruiken? Nee, dat is niet geschikt. Je hebt echt het speciale onthardingszout nodig. Kijk eens op de bodem van je vaatwasser als je dit zout voor de eerste keer gaat gebruiken. Daar ontdek je dan al snel het reservoir voor het zout. Je herkent het meteen aan de grote draaidop. Nu is het wel van belang om iets te weten over de hardheid van het water in jouw woning. Dan kun je de zoutdosering daar namelijk op aanpassen. Gebruik je namelijk te veel of juist te weinig zout, dan loop je kans op witte aanslag of op glascorrosie. De hoeveelheid kalk en magnesium zijn in jouw woonplaats bij iedereen ongeveer hetzelfde. Je kunt daar zelf dus niets aan veranderen.

Voordelen van onthardingszout
De reden waarom je geen gewoon zout mag gebruiken is dat dit kan gaan klonteren. Daar moet je uiteraard niet aan denken. Je zou hierdoor zelfs verstoppingen in je afwasmachine kunnen veroorzaken. Dan ben je verder van huis en dat is niet wat je wilt. Bij onthardingszout hoef je hier niet bang voor te zijn, want daar zit meestal een anti-klonteringsmiddel in. Daarnaast is vaatwasserzout veel grover van structuur. Keukenzout is fijner en lost daardoor minder geleidelijk op. Het onthardingszout wordt op deze manier mooi gelijkmatig verdeeld en kan goed zijn werk doen. Tenslotte is het speciale zout voor de vaatwasser heel puur. Dit is speciaal ontwikkeld om geen restjes achter te laten.