Algemeen

Iryoku Stiens/Leeuwarden pakt twee titels bij NK in Zeeland

Cheyenne Dokter (21) en Jelle van Ee (17) hebben zaterdag 13 november een eerste plaats veroverd op het Nederlands kampioenschap Kyokushin Karate in het Zeeuwse Sommelsdijk. De twee pupillen van karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens wisten op het onderdeel kumite (vrije gevecht met tegenstander) hun tegenstanders overtuigend te verslaan. Clubgenoot Quentin Postema (12) behaalde de derde plek in zijn klasse. Drie andere karateka's van Iryoku reikten tot de halve finale.

(v.l.n.r.): assistent-coach Karin Buisman (met prijs van Quentin Postema), Evie van den Burgh, Erwin Wierstra, Zofia Pool, Cheyenne Dokter, Wout Stielstra, Jurgen van Ee, coach Erwin Krot, Nynke Anna Zijlman en Jelle van Ee.

Negen deelnemers
Coach Erwin Krot en assistent-coach Karin Buisman waren met negen talenten afgereisd naar de nationale titelstrijd voor jeugd en junioren in het full-contact karate. Team Iryoku kon anderhalf jaar niet aan wedstrijden meedoen en verscheen dan ook zeer gemotiveerd op de mat. Voor Wout Stielstra (9) uit Stiens, Zofia Pool (15) uit Hallum en Jurgen van Ee (12) uit Terherne zat het toernooi er vroegtijdig op. Zij werden in hun leeftijdscategorie voor de halve finales uitgeschakeld. Erwin Wierstra (14) uit Marum, Nynke Anna Zijlman (14) uit Britsum en Evie van den Burgh (16) uit Leeuwarden schaarden zich wel bij de beste vier, maar wisten geen finaleplek af te dwingen. Ook in de troostfinale bleek hun tegenstander te sterk.

 

Nationale titels

Cheyenne Dokter was in Zeeland een klasse apart. De ervaren zwarte bander, woonachtig in Kampen en sinds vorig jaar uitkomend voor Iryoku, bleek een maatje te groot voor de andere deelnemers bij de dames onder de 60 kilogram. Voor Dokter is de titel een mooie opwarmer voor het Europees kampioenschap in Litouwen begin december. Ook Jelle van Ee uit Terherne had zaterdag weinig moeite met de concurrentie bij de jongens van 16 en 17 jaar boven de 80 kilogram. Quentin Postma uit Leeuwarden mocht aantreden in een gewaagde poule met 12- en 13-jarige jongens onder de 40 kilogram. Hij sleepte een knappe derde plaats uit het vuur. 

 

Het ONK in Sommelsdijk werd georganiseerd door de Nederlandse Karate Kyokushin Organisatie (NKKO).


Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De vereniging telt ruim 120 leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander). Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

 

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.