Algemeen

Kleine pepernotenbakkers redden Sinterklaasintocht Ouwe-Syl

Op zaterdagmiddag 19 november om 17.00 uur stond iedereen weer verwachtingsvol op de kade. Sinterklaas en de pieten waren in aantocht! De Bildtse lucht gaf al een spectaculair schouwspel van de ondergaande zon. 

Foto gemaakt door Bertus Dijkstra.

Het was winterkoud, maar op de Leijsterstreek stond het publiek gelukkig in de luwte. Er was op voorhand al wel wat verontrustend nieuws: de pieten hadden niet genoeg pepernoten meegenomen op de boot naar Ouwe-Syl. Gelukkig wisten dertig kinderen daar wel raad mee; ze stroopten de mouwen op en hielpen met het bakken van pepernoten in de pepernotenfabriek bij Wad Noflik.

 

Toen de feestboot van Auke Kooistra aankwam bij de kade zat deze vol met dansende en zingende pieten. Maar er was geen spoor van Sinterklaas! Wat bleek nu? De Sint zat pepernoten te tellen bij Wad Noflik. Deze belangrijke taak gaf hij niet uit handen. Via een oortje had presentator Natascha Blok op de kade rechtstreeks contact met Sinterklaas. Zo kreeg ze van de Sint door hoeveel pepernoten er nog tekort waren. Stiekem snoepte Sinterklaas ook zelf nog van de pepernoten. De kinderen hadden ze veel te lekker gemaakt, zei hij.

 

Zonder Sinterklaas was het gelukkig ook al een feestje en er werden mooie liedjes gezongen over…hoe kan het ook anders…pepernoten! Ook de voetjes gingen van de vloer. Aangemoedigd door de vrolijke liedjes was Sinterklaas eindelijk ‘uitgeteld’! Hij was inmiddels helemaal klaar voor een feestje en nam in een bootje de vele zakken pepernoten mee. Iedereen zag het bootje met de Sint verschijnen onder de Pyp door en zo werd het feest compleet. Eenmaal op het podium bij Natascha Blok bleek er zelfs nog een pepernoot in zijn baard te zitten.

 

Na een vrolijk rondje langs de kinderen ging Sinterklaas door naar zijn slaapplek in de Witte Klok. Daar stond zijn bed weer koninklijk klaar. Wat zal de Sint lekker hebben geslapen…hij hoefde gelukkig geen pepernoten meer te tellen!

Mede mogelijk gemaakt door (in willekeurige volgorde en niet volledig):

Monique Dijkstra Grafisch Vormgever, Stichting Bildtse Belangen, Dorpsbelang Oudebildtzijl, Stichting Dorpsfeest Oudebildtzijl, Het Graauwe Paard, Richard Meijer licht en geluid, Brasserij Wad Noflik, Hotel Logement De Witte Klok, Aerden Plaats, Sint Maartencommissie Oudebildtzijl.