Algemeen

Klinkende zege voor Karter Jelte Bouma bij NK viertakt

Voor karter Jelte Bouma was de vijfde ronde van het NK viertakt een flinke opsteker. Met een nagenoeg perfecte score won de vijftienjarige coureur uit Marrum het dagklassement in de titelstrijd. Op het circuit van Venray snelde hij in de ID Engines Senior-klasse naar de eerste plek in de kwalificatie en de eerste, tweede en eerste plaats in de respectievelijke races.

“Dit is een mooie revanche op de vorige ronde van het NK in Kerpen”, zei Jelte triomfantelijk. “Dat verliep teleurstellend, een weekend om snel te vergeten. Nu klopte het allemaal en ben ik mooi dagwinnaar geworden.”

Zijn weekend begon uitstekend met een daverende kwalificatie. “We hadden de kart net iets anders afgesteld omdat de baan nog op twee plekken nat was. Ik merkte meteen dat de kart goed aanvoelde. Ik liep veel in op degene voor me. Daardoor kon ik de snelste tijd neerzetten op ruim drie tienden van een seconde op de nummer twee.” Zodoende mocht Jelte in de eerste heat van poleposition starten. De race kende evenwel een tricky begin, want vlak voor de start begon het te druppelen. “Het werd dus gladder op de baan. Van de tweede tot en met vijfde ronde reden we daardoor allemaal een seconde langzamer. Daarna werd het weer droog en konden we weer op normale snelheid rijden.” Jelte hield zijn leidende positie vast en stuurde zijn TD-kart zo als eerste over de finish.

Race twee leek onder droge weersomstandigheden te worden verreden. Daarom stond de kart van Jelte op slicks klaar in het parc fermé, voorafgaand aan de race. “Maar in één keer kwamen er flinke druppels uit de hemel vallen. Vijf minuten voor de start begon het te regenen en moesten we snel regenbanden halen.” Jelte vervolgde: “Dat was even stressen. De achterklossen moesten we ook nog snel verschuiven. De kart stond net op tijd op de grond. Drie, vier rijders stonden op slicks, de rest op regenbanden. Aan het begin van de race waren de regenbanden veel sneller. Ik leidde de race, maar na vijf ronden passeerde Tim van Elleswijk me. In de laatste zes, zeven ronden kwam ik flink dichterbij omdat de baan een stuk droger was en met mijn versleten voorbanden werkte dat in mijn voordeel.” Gezien de omstandigheden consolideerde hij zijn tweede plaats. Dat betekende dat hij vanaf die plek de finale moest beginnen. Het beloofde een spannende race te worden, want Jelte en Van Elleswijk stonden op dat moment gelijk in punten voor het dagklassement.

“Bij de start bleven de posities van de eerste drie gelijk. In ronde zes of zeven pakte ik de leiding na de chicane. Vanaf dat moment heb ik de leiding niet meer afgegeven. Tim zat uiteindelijk maar een halve kartlengte achter me. Het was een mooie battle. Ik ben natuurlijk blij dat ik gewonnen heb. Het voelde als een lekkere terugkeer na het teleurstellende vorige NK.”Nog kampioen worden, wordt erg lastig wist Jelte. “Ik sta nu vierde in het klassement op 39 punten van de nummer één. Maar ik ga proberen de laatste NK in Eindhoven te winnen om het jaar goed afsluiten.”

Jelte bedankt al zijn sponsoren, Lucas Vermaas voor de begeleiding bij TD, zijn vader voor het feit dat hij het mogelijk maakt dat hij kan karten en de rest van zijn familie.

Jelte Bouma wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Giesing Coatings Leeuwarden

Autobedrijf Andries van Huizen

Mient Groenveld Tweewielers

Coop Compact Faber

BronSnijder Woninginrichting Aanhuis

Double-A-Design

Bouma schilders

Hotel van Heeckeren Ameland

Handelsonderneming van der Veen

Loonbedrijf Fa. G.D. de Vries