Algemeen

Le Groove du Hameau - levendige percussie en panfluit

Op zondag 19 november, Locatie: Sint-Vituskerk, Holdingawei 51, Feinsum Zaal open: 14.45u | Aanvang: 15.00u | Kaarten: www.pakhussolo.nl

Nederlands meest grensverleggende panfluitist Matthijs Koene en de veelzijdige Franse percussionist Raphaël Simon spelen miniaturen voor panfluit en percussie (o.a. marimba, udu en darbuka). De titel verwijst naar het werk van Emmanuel Séjourné. Hameau is een kleine, knusse (woon)plaats. Met diverse wereldpremières is Le Groove du Hameau een programma waar elke nieuwsgierige luisteraar zich thuis zal voelen. Het concert heeft een korte pauze incl. drankje.

Panfluitist Matthijs Koene en percussionist Raphaël Simon: vooruitstrevende musici die opgeteld al honderden composities in première brachten. Enkele jaren geleden ontmoetten zij elkaar op de stoep van het Muziekgebouw in Amsterdam. Ze bleven in contact via Facebook en al snel ontstonden plannen om als duo te musiceren. 

Het programma bestaat uit een divers pallet van een 13-tal componisten. De oudste 88, de jongste slechts 20 jaar. Hen werd gevraagd om een miniatuur te schrijven voor panfluit en percussie. Het levert een heel afwisselend programma op met veel verschillende instrumenten. Naast de bijzondere metalen panfluit van orgelbouwer Flentrop die Koene bespeelt (ontwikkeld samen met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds), klinken onder andere de marimba, darbuka en een udu. 

Speciaal voor dit programma werd samengewerkt met het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De compositieklas onder leiding van Martijn Padding en Calliope Tsoupaki - wiens werken regelmatig bij Pakhûs SOLO te beluisteren zijn - werd uitgenodigd om ook een miniatuur te schrijven. Zo maken we naast grote namen als Emmanuel Séjourné en David Hudry (winnaar van o.a. een prestigieuze Young Composers Prize) kennis met muziek van Jasper de Bock, Maarten Bauer en Livia Malossi Bottignole.

Matthijs Koene (1977) wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste panfluitisten van deze tijd. Door zijn speelwijze en expressiviteit heeft hij grenzen verlegd in de mogelijkheden en het gebruik van de panfluit in de klassieke muziekwereld. 

Raphaël Simon (1983) is een Franse percussionist die diverse prijzen won en gespecialiseerd is in hedendaagse muziek. Hij werkt samen met grote namen als Jay Gottlieb en Concerto Soave Choeur Contemporain en heeft in zijn carrière reeds vele werken in première gebracht.