Algemeen

Lief mens, je bent 100% de bedoeling

Twee weken geleden mocht ik deelnemen aan een mooie en verdiepende bijscholing over Yin Yoga. Toen ik de ontvangstruimte binnenliep stond daar op een geopend keukendeurtje de tekst: “Lief mens, je bent 100% de bedoeling“. Die tekst raakte me eigenlijk diep in mijn hart. Wat een prachtige en kwetsbare waarheid.

In onze huidige maatschappij moeten we dealen met gehaaste dagen, een hoge werkdruk, veel lasten op de schouders en torenhoge eisen aan onszelf. Er zijn zelden écht vrije momenten in onze weken of zelfs dagen en als we wel tijd nemen om een half uurtje op de stoel blijven zitten, ontwikkelt zich bijna een schuldgevoel, omdat je in die minuten nog zoveel andere dingen had kunnen doen.

Yin Yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Yin Yoga creëert ruimte in het lichaam, in de ruimste zin van het woord. Houdingen die je aanneemt zijn passief en intensief. Daardoor wordt bindweefsel opgerekt en gestimuleerd  met als gevolg dat gewrichten, in je hele lichaam, beweeglijker en actiever worden. Bindweefsel bestaat grotendeels uit water en water hoort te stromen. Toch komt het regelmatig voor dat het ‘bevriest’. Dat kan komen door bijv. een niet herstelde sportblessure, over- of eenzijdige belasting (frozen shoulder, hielspoor) door stress of emotionele deuken. Hierdoor kan het bindweefsel overbelast raken en scheuren of breken. Een tweede aspect van Yin Yoga is dat je door Yin-houdingen langdurig vast te houden je tot verstilling komt, het werkt rustgevend en soms meditatief. Je leert te luisteren en te voelen naar signalen van het lichaam en daar woorden aan te geven. Dat wordt dan nieuwe informatie voor je bindweefsel en een nieuwe herinnering. Je lichaam kan je zo veel antwoorden geven wat fysiek, mentaal en emotioneel dan heel herstellend en helend kan werken.

“Mens, kijk eens naar jezelf”, stilstaan mag, sporten is goed, beide werken stress verlagend. Stress is wel  “een dingetje”. Binnen de gewichtsbeheersing speelt dit vaak ook een (grote) rol. Stress door foute voeding, een overbelaste spijsvertering, door te weinig of te veel beweging maar vooral door een te grote vraag aan de hersenen om alles in ons lichaam te moeten regelen. Daardoor verliezen de hersenen de regie en nemen de vetcellen het heft in handen. Vetcellen zijn dan egoïstisch en trekken alles naar zich toe, met als gevolg overgewicht. Stress werkt heel verstorend!

Ons lichaam signaleert ook stress van buitenaf bijv. door mantelzorg, werk of relatie gerelateerde stress en moet  daar een oplossing voor vinden.  Hormonen zoals cortisol en insuline beginnen dan vaak te hard te werken en onbalans is dan het gevolg. Deze hormonen zijn goede oplossingen voor het lichaam op korte termijn maar tegelijkertijd zijn dit noodoplossingen die zorgen voor roofbouw en afbraak van het lichaam op lange termijn. Balans creëer je door aandachtig te zijn, goed te leren luisteren en bewust te worden van wat onbewust aanwezig is. Al deze onderwerpen komen o.a. aan bod in de cursus Gezond & Effectief Afvallen.  

Yin en Yang hebben elkaar altijd nodig om samen sterk te zijn en in hun kracht te staan. Yin kun je heel goed combineren met actieve vormen van Yoga en andere sportvormen. Dus (Yin) Yoga, Mind Fit,  sporten en goede voeding zijn essentieel  belangrijke antwoorden op de mens die uit balans is. Wat vind ik het toch waardevol om daar als Anneke’s Lifestyle Studio, als Anneke Kroodsma, een bijdrage aan te mogen leveren.

Zie ook de advertentie op pagina 6 van de Stienser.