Algemeen

Op 3 maart 2021 gaat er een lopend vuurtje door Leeuwarden! Onder de noemer Lopend Vuurhouden ongeveer 50 demonstranten op 3 Maart een wake voor humaan migratiebeleid. 

Foto Credit: Migreat.org

 

Het lopend vuur gaat van 1 tot 17 maart dwars door Nederland. In ruim 40 plaatsen vinden er wakes en tochten plaats, die allemaal vlak voor de verkiezingen in Den Haag uitkomen. De demonstranten vragen aandacht voor de onmenselijke omstandigheden waarin gevluchte mensen moeten overleven in Europa, van Moria tot Calais en van Sarajevo tot Amsterdam.

Op 3 Maart 2021 komt de tocht aan in Leeuwarden, waar om 18.00 uur een wake plaatsvindt. Op 4 Maart 2021 gaat de tocht verder richting Harlingen. Nicole van der Meulen, coördinator van de wake in Leeuwarden, vertelt waarom zij meedoet:

 "Met de Lopend Vuur wakes en tochten laten we zien dat er genoeg draagvlak is voor een humaan migratiebeleid. Na de beschamende Moria-deal is het tijd dat de Nederlandse regering zijn verantwoordelijkheid neemt voor het mede mogelijk maken van de verschrikkelijke situatie aan de Europese grens. Ik hoop dat mensen op 17 maart stemmen met hun hart, en rekening houden met de standpunten van politieke partijen op het gebied van migratie.".

De landelijke actie wordt georganiseerd door Vluchtelingencomité Groningen en MiGreat. Doel is om het destructieve migratiebeleid van de afgelopen jaren op de kaart te zetten, mensen te informeren over de gevolgen van hun stem op de leefomstandigheden van vluchtelingen én aan de komende regering te laten zien dat er draagvlak is voor menselijk migratiebeleid. Roos (MiGreat) is een van de initiatiefnemers en legt uit waarom:

Na jaren gewerkt te hebben aan de Europese grenzen, kan ik alleen maar zeggen dat mensen er slechter aan toe zijn dan ooit. Het geweld van grenspolitie, de verwaarlozing in de kampen, de mensen die dakloos aan hun lot over worden gelaten: dit beleid maakt mensenlevens kapot. Het moet anders. De komende regering moet werk maken van humane opvang en veilige vluchtroutes.

 

Programma Wake Lopend Vuur Leeuwarden

18:00 Welkomstwoord door Nicole + Aankomst tocht met het vuur uit Dokkum.

18:05 Elsa van der Hoek vertelt over haar ervaringen op Lesbos, haar werk (27 jaar) bij de opvang van asielzoekers in Nederland en als Statenlid Provincie Fryslân van GroenLinks.

18:15 Aansteken van de kaars om tienduizenden mensen die de reis naar Europa niet hebben overleefd te herdenken.

18:25 Youssef Al Ali vertelt over zijn vlucht van Syrië naar Nederland. Youssef is o.a. voorlichter voor het project ‘Bekend Maakt Bemind’ van VluchtelingenWerk Noord-Nederland.

18:35 Live muziek door Anno van der Werf en Gerard Smit.

18:45 2 minuten stilte.

18:50 Live muziek door Anno van der Werf.

19.00  Wini Weidenaar vertelt over haar actie ‘Kamp Morra’ op 2 april in het Friese dorpje Morra.

19:10 Slotwoord + Aankondiging fietstocht naar Harlingen op 4 maart.

 

Praktische informatie

In verband met covid-19 zal er een beperkt aantal demonstranten aanwezig zijn bij de demonstratie. Geïnteresseerden wordt gevraagd online de livestream te volgen en gerelateerde informatie en statements te delen via sociale media. Journalisten zijn natuurlijk fysiek welkom! Houd afstand en neem een masker mee.