Algemeen

Medailles voor SGC Stiens

U heeft eerder al kunnen lezen dat het wedstrijdseizoen voor SGC volop bezig is. De trainers van de club zijn vrijwel ieder weekend op pad met steeds een andere groep jongens en meiden. De afgelopen twee weekenden stonden dan ook wederom in het teken van de plaatsingswedstrijden. Soms is dat een puzzel omdat meerdere turnsters aan toestelturnen en aan Acro wedstrijden deelnemen en trainers soms op twee plekken tegelijk moeten zijn. 

Zo begon het wedstrijdweekend voor de 5 acro teams van SGC op zaterdag 1 februari in Surhuisterveen als deelnemer aan de 3e plaatsingswedstrijd. De oefeningen zijn daar waar nodig aangepast, want de meisjes zijn scherp op verbeteringen. De resultaten waren dan ook heel goed. Elk in verschillende leeftijdscategorieën hebben ze het volgende bereikt.

E-Jeugd Willemijn, Linde en Nardy 6e
E-Junior Mireille, Fenna en Femke 5e
E-Senior Noa Jolijt en Vera 3e
E-Senior Noa Marlon, Marielle en Mette-Marit 3e
E-Senior Anouck, Fenne en Tessel 2e

Nu is het afwachten, welke teams mogen deelnemen aan het Fries Kampioenschap Acro. Waarbij we best kans maken. Goed gedaan allemaal!

Zondag 2 februari hebben de selectie turnsters vanaf 12 jaar e.o in Gorredijk hun eerste plaatsing wedstrijd geturnd. Niveau H en G kwam aan bod. Hierin turnen onze jeugd 2 H in de eerste wedstrijd ronde. Vier toestellen worden beoordeeld door de jury en opgeteld verdienen ze een plaats in het eindklassement. 

Voor het eerste in dit niveau en in een nieuwe wedstrijd groep hebben Sara Osinga, Sjoukje Hettinga en Marianne Valk een fantastische wedstrijd neer gezet. Alle toestellen stabiel en zonder fouten in een veld van 23 deelnemers.  De punten lagen zeer dichtbij elkaar. Voor Sara een mooie 9e plaats met 40.750p, Sjoukje eindigde als 15e met 39.287p en de 4e plaats met 41.183p was voor Marianne die hiermee ook een medaille heeft gewonnen. 

Later in de middag mochten de ervaren turnsters op niveau G de turnvloer op. In de categorie senior Laura Feenstra en bij de junioren Noa Marlon Oosterhof  en Naima van de Loosdrecht. Alle 3 zaten ze in een sterk deelnemersveld met 25 turnsters, maar per toestel lag het niveau verder uit elkaar. Zo was de een beter op de spanbrug en de ander weer op vloer. De dames hebben een prima wedstrijd geturnd met een 37.267p voor Laura, 10e plaats en ook voor Naima een 10e plaats met 40.483p. Noa, met de acro wedstrijd nog in de benen, is op de 19e plaats geëindigd met 38.883p. 

Voor de tweede plaatsingswedstrijd all round gaan de dames naar Makkum. Maar de datum voor de Friese toestellen finale hebben een aantal dames al op hun agenda staan, want zij hebben hoog genoeg gescoord en om mee te mogen doen aan een finale per toestel. Een hele prestatie!  

Zaterdag 8 februari mochten de turnsters met de voorgeschreven niveaus hun eerste plaatsing wedstrijd turnen in Franeker. De turnsters van trainster Marga Jacobs (vanaf categorie pre-instap geboorte jaar 2012 tot aan jeugd 1 geboorte jaar 2008) mochten de spits afbijten.  

Romy Darisha Dijkstra en Jildou Haijma hebben stralend maar met gezonde spanning een prachtige wedstrijd neergezet, waarin ze 4 toestellen turnen. Jildou is als 12e geëindigd en Romy mocht een zilveren medaille meer naar huis nemen. Romy is vanuit een andere vereniging naar SGC gekomen omdat zij graag wil deelnemen aan deze bondswedstrijden en met succes!!

In de tweede ronde, pupil 1 niveau D4, turnen Ilse Zoodsma, Mette-Marit de Roon, Nardy Span en Evi Bakker. Zij hebben hun uiterste best gedaan en weten heel goed wat een wedstrijd nodig heeft. Gezonde spanning, een goed lopende oefening en natuurlijk ook een beetje geluk. Dat heeft een prima klassement opgeleverd voor deze jonge dames, Evi 7e plaats, Nardy 6e plaats en voor Ilse een bronzen medaille. Mette-Marit was de grote winnaar van deze klasse en mocht de gouden medaille ophalen. 

Na deze succesvolle ochtendwedstrijd mochten de selectie turnsters van trainster Angelique Bos de turnvloer op. Doreen de Jong, Femke Andringa, Mirte Kingma, Ilse van der Galien en Idwer Vis kwamen uit in een pittige categorie, pupillen 2 niveau D2. Niet alleen zijn de SGC meiden aan elkaar gewaagd er is natuurlijk ook nog andere concurrentie aanwezig. Voor Idwer een 9e plaats, Mirte 7e plaats, Doreen 5e plaats en voor Femke en Ilse een medaille in de kleuren brons en goud. Net als Romy turnen Doreen en Femke o.a. bij SGC voor de KNGU wedstrijden en laten zien dat ze goed mee kunnen komen in de top 10.

Sofie kuiper en Tessel Riedstra turnen op de andere baan in dezelfde ronde in hun niveau D3. Beide begonnen gespannen aan de wedstrijd maar na het eerste toestel verdwenen de zenuwen als sneeuw voor de zon. Voor Sofie een 8e plaats en Tessel mocht het podium op voor de 2e plaats. 

In de laatste wedstrijd ronde sluiten de turnsters van beide trainsters de dag af, jeugd 1 in de niveaus D4 en D3. Silke Feenstra, Jasmijn Terpstra en Joline Fleur van den Burgh hebben een onder elkaar gezellige wedstrijd. In een veld van 13 deelnemers hebben zij een prima klassement neergezet. Joline Fleur 10e plaats, Silke 6e plaats en 1 stapje hoger jasmijn 5e plaats.

Willemijn Efde en Mare Achterberg hebben zelf heel scherp in de gaten hoe hun veld eruit ziet. Dit is hun laatste jaar met voorgeschreven oefenstof en dat hoofdstuk willen beide meiden goed afsluiten. Helaas was het geen balans dag voor Willemijn en door een val van de evenwichtsbalk liep zij deze wedstrijd het podium mis. Mare had oog voor maar 1 ding en dat was het podium. Dit is zeker gelukt met een gouden plak.

Ook de selectie heren mochten dit weekend aan de bak in de turnhal van Joure. Om te beginnen is het Marco Wierda die een prima wedstrijd heeft geturnd. Als oudste van het team in senior niveau 7 is het een zeer spannende strijd. Een mooie 6e plaats met 1 punt verschil van de eerste. Dit biedt perspectief voor de volgende wedstrijd.

Hette-Auke Kaastra heeft ook de 6e plaats behaald met eveneens een klein verschil met de eerste plaats. In zijn categorie niveau 8 liggen alle kansen open, want door een val op het onderdeel vloer liep hij net het podium mis.

Onze pupillen niveau 16 turners Jurre Borger en Rimmer Witteveen hebben een hele prestatie neer gezet. Zij hebben dit seizoen nieuwe elementen bij geleerd en zitten nog volop in training. Dit niveau heeft een sterk veld en het is aan de jury om goed te zien hoe deze turners hun oefeningen neerzetten. Voor nu een 19e plaats voor Jurre en voor Rimmer 16e.

De turners met de meeste springerige energie zijn toch wel Nathan Huijgen, Rense-Jan Kaastra en Johan Talsma in de categorie Junioren niveau 9.

Zij hebben binnen de top 10 hun stempel dik gedrukt, Nathan 4e, Johan 5e en Rense-Jan een 8e plaats. Dit zijn mooie resultaten en dichtbij het podium.

Alle gymnasten blijven door gaan met hun routines in de trainingen en laden op voor de volgende plaatsingswedstrijd. De resultaten van meerdere wedstrijden worden bij elkaar opgeteld waaruit een eindklassement komt en aan de hand daarvan wordt bekend gemaakt wie er door gaan naar de Friese all round finale. Bij de volgende wedstrijden liggen alle kansen nog open. Het blijft spannend!