Algemeen

Mededelingen-kastje in ere hersteld

In de vorige eeuw hing er bij ‘doarpshûs De Bining’ een smal kastje met informatie wat er allemaal te doen was in die tijd in het dorpshuis van Koarnjum. Het is lang geleden vakkundig gemaakt door oud-bewoner Henk van Dijk uit Koarnjum.

Foto en tekst Bob de Boer

Toen De Bining in 2012 helemaal werd vernieuwd kwam er een nieuw exemplaar te hangen: deze keer wat ruimer van opzet en met verlichting in de vitrines. Het oude exemplaar kreeg een plek aan de buitenkant van het houten tuinhuisje, naast de volkstuintjes bij Túnmanswente. Daar heeft het jaren gehangen, zonder dat het opviel of echt werd gebruikt. Maar tijden veranderen …

Pieter van der Werff kwam in het najaar van 2020 op het idee om dit fraaie kastje opnieuw te gaan gebruiken voor z’n project “Neem een boek, breng een boek” en vrijwilliger Dick Rijpstra, die overigens heel erg veel klussen doet voor Túnmanswente, nam de taak op zich om het oude houtwerk op te knappen, te schilderen en uiteindelijk opnieuw op te hangen, deze keer op een opvallende plek …! Al spoedig bleek dat Pieter zijn idee in de smaak viel: het kastje bleek al snel te klein te zijn: er konden namelijk maar 12 boeken in en de ruilhandel was direct succesvol. Opnieuw nam Dick het onder handen en zie hier het resultaat: nu is er plek voor zo’n 150 boeken, keurig gerangschikt op onderwerp en grootte. Een aanwinst voor Túnmanswente! Men kan gratis de boeken meenemen en je hoeft niet persé te ruilen. Maar boeken brengen mag natuurlijk altijd!