Algemeen

Nieuwe slangen in GIF expo

Sinds kort zijn er nieuwe slangen te zien in de GIF expo van het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden. Naast onder andere de koningscobra, de Texaanse ratelslang en de Gabon pofadders, zijn er nu ook zwartkopbosmeesters te zien, een zeer zeldzame addersoort uit Costa Rica.

Zwartkopbosmeesters zijn zo zeldzaam omdat ze uitsluitend voorkomen in een heel klein gebied in Costa Rica, op de grens met Panama aan de kant van de Grote Oceaan. Er is weinig bekend over de populatie, omdat ze niet wijdverspreid zijn. Dat maakt ze meteen ook heel kwetsbaar. Mocht er bijvoorbeeld een bosbrand uitbreken, dan is de slang snel uitgestorven.

 

Grupo Atrox, het bedrijf achter de giftige dieren van de GIF expo, heeft vier zwartkopbosmeesters kunnen aanschaffen, drie vrouwtjes en een mannetje, die allen nu in Leeuwarden zijn. Thuis in Spanje hebben ze al twee mannetjes, waardoor er nu drie setjes gevormd kunnen worden. Het is de bedoeling om een fokprogramma te starten, zodat de populatie uitgebreid kan worden. De dieren die nu in het lab van het Natuurmuseum te zien zijn, zijn drie tot vier maanden oud. Voorlopig moeten ze eerst groeien en groter worden. Pas met een leeftijd van twee tot drie jaar kan het fokprogramma beginnen. Het is de bedoeling om de jongen van deze slangen weer uit te zetten in Costa Rica.

 

Bij jonge slangen is het belangrijk dat ze goed eten en drinken. Wat dat betreft hebben ze een goede start gemaakt: ze eten prima. De nieuwe slangen zijn tot nu toe heel kalm en zullen niet snel aanvallen.

 

Bosmeesters worden in het buitenland vaak ‘Mute Rattlesnakes’ genoemd. Nu kent iedereen tegenwoordig het woord mute door al die Zoom- en Teamssessies, en het betekent: dempen. Als deze slang waarschuwt, schudt hij zijn staart als een ratelslang, het maakt alleen nauwelijks geluid (in tegenstelling tot een echte ratelslang die heel wat lawaai kan maken). De slang zit meestal in de struiken en het enige wat je van het geratel hoort zijn de blaadjes die meebewegen.

 

Behalve de expositie GIF, oog in oog met levende giftige dieren is er nog veel meer te beleven deze zomer. De OnderWatersafari, de educatieve attractie waarbij bezoekers een tocht maken door de onderwaterwereld van Nederland, draait op volle toeren. Daarnaast is er de vaste presentatie van het museum met onder andere: meekijken bij het werk van de preparateur, vliegen als een gans boven Fryslân, alles te weten komen over Drukken en Drollen en nog veel meer.

 

Speciaal voor de zomervakantie is het Natuurmuseum Fryslân in de maanden juli en augustus alle dagen van de week geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus ook op de maandagen. Bezoekers kunnen voor een ticket met tijdslot naar de website van het museum gaan www.natuurmuseumfryslan.nl. Het Natuurmuseum is coronaproof, diverse aanpassingen en maatregelen zorgen ervoor dat een bezoek veilig en verantwoord is.

 

De tentoonstelling GIF is te zien tot en met 9 januari 2022.