Algemeen

Nu 13 wekenecho mogelijk bij Echoburo Stiens

Deze medische echo is nieuw en sinds september 2021 mogelijk. Bij de 13 wekenecho wordt gekeken of er lichamelijke afwijkingen te zien zijn, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje of open hoofdje.  Deze echo zit nu in een studiefase van 2 jaar waarin wordt bekeken of deze echo een meerwaarde heeft. De echo is natuurlijk een keuze, na een gesprek beslis je als ouders of je deze echo wilt laten doen.

De 20 weken echo is er sinds 2007, wij bieden deze sinds 2013 aan na de medische scholing welke Marloes heeft gevolgd. Ook deze echo is een  medisch onderzoek, waarbij met een echo-apparaat wordt gekeken of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Na 20 weken is er uiteraard veel meer te zien, waarbij tevens gekeken kan worden naar het geslacht van de baby. De 13- en 20wekenecho’s worden vergoed.  Na 36 weken is er dan nog een laatste echo om te kijken naar de ligging van het kind. Het is ook mogelijk met 16 of 28 weken een zgn ‘pret’echo te laten maken, hierbij kan, behalve kijken hoe het kindje groeit, het geslacht worden bepaald. Deze echo’s zijn particulier en worden niet vergoed. Met 28 weken is het mogelijk om een 3D of 4D, dit laatste is een film, echo te laten maken.  “We hebben sinds kort een leuk boekje voor de ouders om het geslacht te onthullen”, vertelt Marloes, “het is tegenwoordig helemaal in om het geslacht bekend te maken op revealparty’s en dergelijke. Dit boekje is bij ons in Stiens te verkrijgen. Ouders kunnen hiervoor zelf contact met ons opnemen.”

“Sinds een paar weken zijn we uitgebreid met mobiele echo-apparatuur”, zegt Marloes, “Deze is voor termijnecho’s waarmee we kunnen beoordelen hoe lang men zwanger is en hoe het kindje groeit.  Met name op het laatst van de zwangerschap is het fijn dat de controle dichtbij kan plaatsvinden. Deze apparatuur gebruiken wij veel in Sint Annaparochie en Berlikum. Nadat we in 2005 in Stiens zijn gestart met de verloskundigepraktijk  (het echoburo bestaat sinds 2013), zijn we in 2006 uitgebreid in Sint Annaparochie om zorg dichtbij huis te kunnen leveren. Met name de mensen uit het asielszoekerscentrum  maken hier dankbaar gebruik van, maar uiteraard ook inwoners van Sint Anne en omliggend dorpen.  Momenteel zijn we niet actief in Berlikum vanwege de nieuwbouw van het gezondheidscentrum, waarin het Echoburo gevestigd zal worden.”

Behalve het Echoburo Stiens is ook de Verloskundige praktijk Stiens van Marloes en Thiemo Bras, samen met hun 2 collega’s Ilse en Hetty. Thiemo neemt het administratieve gedeelte en de telefoon voor zijn rekening.

Afgelopen zomer hadden we een babyboom vanwege Corona, nu is dit in september/oktober gezien de lockdown van net voor de kerst. Uit de coronaperiode is wél gebleken dat het een positieve uitwerking heeft op gezinnen dat er gedurende de kraamperiode weinig of geen bezoek mogelijk was. Marloes lacht: “Het ouderwetse Rust, Reinheid en Regelmaat werkt nog steeds. Het herstel na de bevalling gaat vlotter, de borstvoeding start beter op en de psychische gesteldheid van de meeste vrouwen is beter. We raden dit alle ouders aan voor de kraamperiode en de eerste weken daarna”.

 

Aanmelden via mail: 

info@verloskundigestiens.nl voor verloskundige zorg en voor het echoburo via 

info@echoburostiens.nl

 

Meer info via 

www.echoburostiens.nl en via www.verloskundigestiens.nl

Volg ons ook op Instagram en Facebook.

Verloskundige Praktijk Stiens, Griene Leane 5V, 9051 LZ Stiens tel. 058 2572075