Algemeen

Oproep aan boeren, burgers en bedrijfsleven: ‘Samen zonnebloemlint verdriedubbelen voor biodiversiteit’

NOORD-FRYSLÂN - De zonnebloemactie van Agrarisch Collectief Waadrâne is weer van start. Ook dit jaar willen de boeren van Waadrâne graag een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving van insecten en vogels. Hoe? ,,Door zoveel mogelijk geld in te zamelen zodat we met z’n allen een zo lang mogelijk zonnebloemlint kunnen realiseren.’’

Doneren is eenvoudig via de website of QR-code en kan gewoon met de mobiele telefoon. Niet alleen burgers, maar ook bedrijven leveren een bijdrage aan het realiseren van een zonnebloemlint in Noord-Fryslân. Zo steunt de Ondernemersvereniging Leeuwarderadeel (OVL) de actie voor de tweede keer. ,,De agrarische sector maakt een groot onderdeel uit van ons gebied, vandaar dat we het belangrijk vinden om een bijdrage te leveren uit het Leeuwarder Ondernemersfonds’’, stelt voorzitter Renze Broekens van de OVL. 

 

Waarom een zonnebloemlint?

Zonnebloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze dragen ook bij aan de leefomgeving van insecten, bijen en vogels. Daarnaast is het natuurlijk een prachtig gezicht waarvan zowel inwoners als toeristen kunnen genieten in de zomer. Lieuwe de Boer uit Stiens is één van de boeren die meedoet aan de actie door zonnebloemzaden te zaaien langs het perceel tegenover het dorp. ,,Op deze manier kunnen veel mensen meegenieten van onze zonnebloemen. Ik vind het een mooi initiatief. Het is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ik merk ook dat het de kloof tussen boeren en burgers kleiner maakt. De zonnebloemen zijn een mooie aanleiding om een praatje te maken over de reden waarom we dit doen’’, zegt Lieuwe de Boer die de maatschap De Boer-Talsma in Stiens samen met zijn ouders runt. 

 

‘Kijk niet alleen vanaf de zijlijn’

Zo zijn de zonnebloemlinten op meerdere perceelranden in Noord-Fryslân straks voor iedereen zichtbaar vanuit de auto, op de fiets of wandelend. ,,Ons streven is om in totaal een zonnebloemlint van 9000 meter te realiseren. Per meter is er 75 eurocent nodig, dit betekent dat we in totaal 6750,00 euro proberen in te zamelen’’, stelt Piebe Dijkstra van Waadrâne. De actie is een initiatief van Agrarisch Collectief Waadrâne die dit samen met Werkgroep Twirre heeft opgepakt. Vorig jaar lukte het al om 3000 meter zonnebloemlint in te zaaien. ,,We hopen het aantal meters dit jaar te verdriedubbelen.’’ Renze Broekens roept burgers op om niet alleen vanaf de zijlijn te kijken, maar zelf ook mee te doen. Lieuwe de Boer hoopt op mooi weer zodat hij eindelijk los kan met zaaien.

 

Doneren is eenvoudig

Help mee en doneer vijf, tien, twintig of meer meters zonnebloemlint. Dat kan via www.waadrane.frl/zonnebloemlint en dan wijst het zich vanzelf