Algemeen

Ouderengroep in Stiens houdt geen zomervakantie

Komkommertijd? Niet voor ‘Spel Verbindt Stiens’ van Amaryllis. Die gaat de hele zomer door met zijn activiteiten voor ouderen in De Skalm. De deelnemers gaan er steeds weer met plezier naartoe. 

Foto's: IJsbrand Kroondijk

 

Het is misschien nog wel feestelijker dan anders bij Spel Verbindt. Janny is 85 jaar geworden en doet haar verjaardag nog eens over. “We zijn heel hecht”, zegt Zus, één van de deelnemers, “en we helpen elkaar.” 

 

Zus maakt een praatje met Trijnie, die na een poosje aan het kleuren gaat. Zelf schildert Zus het liefst vrij werk, dat al bij verschillende mensen thuis aan de wand pronkt. Aan de tafel naast hen eindigt een spelletje Rummikub, gewonnen door André. Jan pakt daarna zijn boek met grote letters erbij, geleend bij dBieb, die ook in De Skalm zit. Ondertussen heeft vrijwilliger Griet twee dames meegenomen naar de sjoelbak. Het gaat niet om de punten, verzekeren ze: “We doen het voor de lol.” Op tafel staan bloemen in een vaasje, geplukt tijdens een wandeling. Er wordt nog nagepraat over de ‘stoelyogadans’ in de ochtend. 

 

Doen wat je leuk vindt

Iedereen doet wat hij leuk vindt, al zorgt activiteitencoördinator Rosalie wel altijd voor een dagprogramma. Spel Verbindt is een activiteit van Amaryllis, een stichting die zich met en voor inwoners inzet voor welzijn in de gemeente Leeuwarden. In Stiens biedt Spel Verbindt elke maandag, dinsdag en donderdag gezelligheid en creatieve, spel- en beweegactiviteiten. De deelnemers wonen zelfstandig: alleen of met hun partner. Ze doen mee wegens bijvoorbeeld een lichte vorm van geheugenproblematiek, Parkinson, een niet-aangeboren hersenaandoening en/of gemis aan sociaal contact.

 

Zo blijf je in beweging, zowel lichamelijk als je hersenen, zegt André. “En het is gezellig. Je bent er even uit.” Dat zijn vrouw, die zijn mantelzorger is, op deze manier even tijd heeft voor zichzelf, vindt hij ook belangrijk.

 

Vrijwilligers belangrijk

Die middag is ook Rosalie’s collega Ingrid er. Daarnaast hebben stagiairs een belangrijke rol. Omdat die er in de zomer niet bij zijn, kan Spel Verbindt in Stiens wel een paar vrijwilligers gebruiken. Zoals Griet, die kijkt of het iets voor haar is. Ze vertelt dat ze deze zomer graag wil bijdragen aan een aantal fijne middagen voor de ouderen. Dat het een kleine groep is, spreekt haar aan. En: “Ik voelde me direct welkom.”

 

Deze zomer een handje 

helpen?

Wil je deze zomer ook een handje helpen voor een gezellige, afwisselende en actieve dag voor deze ouderen in Stiens? Of wil je eerst wat meer weten? Bel of mail dan met Ingrid Calsbeek i.calsbeek@amaryllisleeuwarden.nl, tel. 06 – 53 84 15 88, of vanaf 1 augustus met Rosalie de Konink: r.dekonink@amaryllisleeuwarden.nl of 06- 82 01 47 64. 

 

Kijk ook eens op www.samenleeuwarden.nl. Op deze website staan deze en allerlei andere vrijwilligersvacatures, van Amaryllis en van andere organisaties in de gemeente Leeuwarden