Algemeen

Repair Café Stiens wil vaker open

Sinds september 2021 is het Repair Café eens in de twee weken actief in Stiens en het gaat waanzinnig goed, aldus Richard Aldridge, woordvoerder en medeoprichter van het Café. Sinds kort is het Café gevestigd in de Nije Skalm (het oude gemeentehuis). “Maar wij willen vaker open”, aldus Aldridge. Eerst wat informatie.

Op de lijst van gerepareerde spullen staan heel veel elektrische apparaten, variërend van stofzuigers en scheerapparaten tot bladblazers en naaimachines. Maar ook mechanische apparaten, speelgoed en tuinmeubelen komen voorbij. 

 

Op vrijdag 17 februari jl. wordt een en ander gedemonstreerd a.d.h.v. een “klant” met een vastgelopen boor. Na een deskundige blik en een dito behandeling functioneert het apparaat weer zoals het hoort. Een kapot weerstation wordt na een serieuze bestudering als niet reparabel beschouwd, want “Niet alles is te repareren”, aldus Aldridge. 

 

Het motto ‘Niet weggooien, maar eerst kijken of het te repareren valt’ blijkt in de praktijk wel te werken, want er komen steeds meer mensen langs. De vraag is zo groot dat men op zoek is naar nieuwe vrijwilligers om wekelijks open te kunnen. Monteurs, klussers, technici, maar ook een gastheer en gastvrouw worden gezocht, net als iemand die kleren kan repareren. 

“Ons team doet echter nog meer”, vertelt Aldridge, “zoals het verrichten van kleine klussen in het gebouw. Dat varieert van het ophangen van schilderijen tot het vervangen van lampen en alles wat maar binnen de mogelijkheden van het team ligt. Maar als je ziet wat er allemaal al gerepareerd is, dan word je helemaal blij. Keukenmachines, transistorradio’s, friteuses, kachels, te veel om op te noemen. Het geeft de vrijwilligers ook een goed gevoel als een reparatie slaagt en de klanten zijn altijd erg tevreden, maar ook dankbaar.”

In de Nije Skalm beschikt het team over een eigen reparatie- en opslagruimte. Daar worden reserveonderdelen en gereedschappen opgeslagen en de apparaten die even moeten wachten op nieuwe onderdelen. “Onze monteurs repareren die zelfs in de tussenliggende dagen en de klant krijgt dan bericht wanneer het apparaat klaar ligt.”

Wie na het lezen van dit verhaal enthousiast is geworden kan het beste op een vrijdagmorgen langskomen voor meer informatie. En wie weet gaat het Café daarna wel wekelijks open. Dat het in een behoefte voorziet is wel duidelijk. 

 

Het Repair Café is weer open op 3, 17 en 31 maart van 9.30 tot 12.00 uur. Kijk voor meer informatie eens op www.repaircafestiens.nl en stel uw vragen via info@repaircafestiens.nl