Algemeen

Schilderij Douwe Elias in raadszaal Waadhoeke

Donderdagavond 6 februari jl. na de raadsvergadering onthulden burgemeester Marga Waanders met kunstenaar Douwe Elias het 4-panelen brede schilderij dat hij voor de raadzaal van Waadhoeke had geschilderd. 

De schilder, die sinds 1984 in Franeker woont is altijd nog betoverd door het uitzicht in zijn atelier. Door de brede ramen die hij in het dak heeft laten aanbrengen kijkt hij uit over de daken van Franeker met de kerk in het midden.  Vooral in winters met sneeuw is het uitzicht zo mooi dat je “anders kunt kijken naar de werkelijkheid” aldus de kunstenaar. Hij heeft het doek met de besneeuwde daken van Franeker speciaal gemaakt voor de raadszaal.

Blij met kunst in de zaal
Marga Waanders gaf aan dat het doek qua compositie, sfeer, kleurstelling en formaat precies de plaats heeft gevonden waar het tot zijn recht komt. Na een ontmoeting met de kunstenaar en even ‘proefhangen’ in de zaal ging de gehele gemeenteraad akkoord met de aanschaf. De burgemeester gaf aan dat het mooi is dat onze gemeente zo veelzijdig is dat we ook dit prachtige schilderij in onze eigen gemeente konden verwerven.

Douwe Elias, intuïtief schilder
Douwe Elias volgde zijn opleiding van 1974-1979 aan de Academie Minerva in Groningen waar hij les kreeg van Matthijs Röling, Jouke Wouda en Jentsje Popma. Hij exposeert vanaf 1990 bij Galerie Mokum (Amsterdam) en vanaf 2009 jaarlijks op de PAN. Hij zet zijn werk rechtstreeks op het doek of paneel, hanteert een robuuste, losse verftoets en gebruikt warme, intense kleuren. Als het schilderij enigszins droog is gebruikt hij fijnere penselen. Er ontstaat een sfeerbeeld dat afhankelijk is van de stemming van de schilder. Hij heeft een technische stijl waarbij hij optimaal gebruik maakt van de licht-aanwending en ruimtebehandeling. Uit zijn werk spreekt vaak een verlangen naar dat wat er niet meer is.