Algemeen

Simmer in Stiens: Sint Vitus Tsjerke Iepen

Iedere dinsdagmiddag is de Sint Vitus kerk open. Het leuke is dat iedereen kan binnenlopen. 

Nederland, fietsers die de 11-stedentocht fietsen, een organist uit een buurtdorp die graag het orgel wilde bekijken maar ook Stiensers die soms voor het eerst van hun leven de kerk in hun dorp van binnen willen bekijken. Mensen maken een praatje, drinken een kop koffie of zijn juist geïnteresseerd in de geschiedenis van de Sint Vitus als één van de oudste en mooiste dorpskerken van Fryslan. 

De Vitus kerk ligt aan het Jabikspaad, de pelgrimsroute die van Sint Jacobiparochie aan de Friese waddenkust naar Hasselt in Overijsel loopt als Noordelijke aanlooproute naar het Spaanse Santiago di Compostella. Pelgrims die langs komen kunnen ook bij ons in de kerk een stempel krijgen. 

Mensen vragen ons wel eens: ‘waarom zijn jullie eigenlijk open als kerk’? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig te geven namelijk dat we als kerk willen midden in samenleving willen staan en dat de kerk ook als plek voor mensen van het dorp wordt gezien die zorgt voor ontmoeting en verbinding.  

Loop de aankomende tijd gerust eens binnen.  De aankomende maanden de kerk iedere dinsdagmiddag open van 13.30 tot 16.30. Koffie en thee staan klaar. 

Wolkom by de Tsjerke is iepen