Algemeen

Sportvereniging Friesland organiseert 30 maart Molenloop Froubuurt

Eén van de vele lopen die de Sint Jabuurtster hardloopvereniging SV Friesland organiseert is de Molenloop. Deze is al vanuit verschillende accommodaties en plaatsen georganiseerd. Begonnen bij het Café in Froubuurt, daarna voetbalvereniging in Ouwesyl en in Froubuurt maar nu al weer vele jaren vanaf De Buurfrou van Bauke Hofman. Daar zat men niet met voetbalwedstrijden, alleen is men daar niet op zoveel deelnemers berekend wat douchen en toiletgelegenheid betreft. Daarom is er geen douchegelegenheid en regelt Hessel een moderne toiletwagen.

SV Friesland heeft een secretariaat wagen waar de lopers hun startnummer kunnen afhalen en nog inschrijven als ze dat nog niet via www.svfriesland.nl/evenementen hebben gedaan.  Deze wagen wordt na de start omgebouwd als eindverzorgingswagen en uitgifte medailles en waardevolle voorwerpen. Hoeveel deelnemers er komen is afwachten, hoe is het weer en is er meer keuze uit lopen. Veel lopers zijn in training voor de Slachtemarathon in Juni en daarvoor is dit een mooie testloop.

Parkeren kan op het terrein waar parkeerwachters de chauffeurs een plaats wijzen, staat het vol dan is er de mogelijkheid om in de berm te parkeren naast het fietspad.

Men heeft een keuze uit 4 afstanden; 5 km rondje Froubuurt-Spoorrondsy. 10 km en de 16 en 21 km via Froubuurt, spoorrondsy, langs de vaart de Oude Rij naar Ouwesyl  dan een deel over de langste bewoonde straat van Nederland de Oudebildtdijk. De 10 km gaat via de Langhuisterweg terug naar de finish, de 16 km gaat via de v.Altenaweg in Nij Altenae naar de Nieuwe Bildtdyk en Nieuwezyl, de 16 km was via de Burdineweg al op die dyk terecht gekomen na Nije Zyl naar Ouwe Syl en terug via het fietspad langs de Oude Rij en Spoorrondsy terug naar de finish. De start is voor alle afstanden om 11.00 uur.

Het wéér heeft invloed op de zwaarte van dit parcours, waait het hard en regen is het een pittige route maar in juni kan het ook waaien en regenen op de Slachte. Onderweg staan er drie verzorgingsposten met water en na de finish is er chocomelk-bouillon-water en fruit.