Algemeen

Stienser helpt in Oekrainse vluchtelingencentrum

Afgelopen jaar heb ik, (Hessel van Leeuwen rechts op foto) een rondreis gemaakt door Europa, tijdens deze reis heb ik tijd in Oekraïne doorgebracht. Een armoedig land met een aangrijpende geschiedenis, maar met een indrukwekkende cultuur vol met lieve, gastvrije mensen. Daardoor raakt deze oorlog mij extra.

Dinsdag 29 maart vertrok ik naar het vluchtenlingencentrum aan de grens met Oekraïne. Het centrum is bedoeld voor 24 uurs opvang. De eerste nacht was direct zwaar door alle nieuwe indrukken. Het is een chaotische wereld vol met geëmotioneerde mensen die een oorlogsgebied ontvlucht zijn en alles verloren hebben. De eerste dagen hield ik mij bezig met schoonmaken; prullenbakken legen, dweilen en veldbedden plaatsen. Toen viel het mij op dat het onduidelijk was waar en welke bedden vrij waren. Vanaf dat moment heb ik mij gefocust op het efficiënter plaatsen van bedden en een reserveringssysteem op te zetten, zodat je op elk moment kunt zien waar er bedden beschikbaar zijn. Hiernaast was ik teamleider en hielp ik met goederen uitladen.

Het hele centrum draait op donateurs en wat vrijwilligers aanschaffen. Producten waar je niet direct aan denkt; bekertjes voor thee/koffie, vuilniszakken ect.

Je krijgt verschrikkelijke verhalen te horen van vluchtelingen:

Een vrouw krijgt een telefoontje met het nieuws dat haar man is vermoord. Meerdere vrouwen vertellen dat ze zijn verkracht.

Kinderen die aankomen zonder ouders of deze hebben moeten achterlaten. Vluchtelingen moeten hun huisdieren in het centrum achterlaten om verder te kunnen reizen. Mensen die weken in schuilkelders hebben gezeten voordat ze Mariupol konden ontvluchten. Er moet nog veel gebeuren en daarom wil ik terug. Daarbij heb ik jullie financiële hulp nodig; Met uw donaties willen wij een transporter aanschaffen om hiermee medische goederen en voedsel naar Oekraïne te brengen.

 

Donaties kunt u overmaken op rekeningnummer:

NL80 SNSB 0898 8859 81

T.n.v. Hessel van Leeuwen

Ovv Stienser helpt Oekraine

 

Mocht u mij willen benaderen: 

+31620273717

Hessel_leeuw@hotmail.com

Instagram hasslewithhessel