Algemeen

Tentoonstelling ‘Rondje om de kerk’ online te zien

De tentoonstelling ‘Rondje om de kerk’, in het Fries Museum is vanaf nu deels online te bewonderen via onze website www.aldefrysketsjerken.nl. 

De tentoonstelling is speciaal samengesteld voor het 50-jarig jubileum van de stichting vorig jaar. Gezien de coronamaatregelen hebben weinig mensen deze tentoonstelling kunnen bezoeken. Daarom is er een half uur durende online rondleiding gemaakt waar een aantal unieke afbeeldingen van en voorwerpen uit kerken worden uitgelicht.

Speciaal voor het jubileumjaar van de Stichting Alde Fryske Tsjerken stelde conservator oude kunst Marlies Stoter van het Fries Museum vorig jaar de expositie ‘Rondje om de kerk’ samen. Deze expositie bestaat uit diverse tekeningen, prenten en oude foto’s van kerken in Friesland. En dan vooral van de verdwenen kerken of kerken die later aangepast zijn. Deze beelden zijn nog niet eerder vertoond. Dankzij die tekeningen en prenten is nog te zien hoe de verbouwde of verdwenen kerken er in vroegere tijden uitzagen. Alleen al van de bedehuizen van de Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft het museum 800 afbeeldingen. Alle afbeeldingen tentoonstellen is onmogelijk, daarom is er een beamerpresentatie met 170 afbeeldingen van de huidige 54 kerken van de stichting.

In de schatkamers van het Fries Museum liggen ook heel veel voorwerpen die afkomstig zijn uit kerken. Voorwerpen die allemaal een bijzonder verhaal kennen. Ook een aantal daarvan is tentoongesteld en te zien in de online rondleiding, zoals een bijzondere 17e eeuwse kerkbank uit de kerk van Hegebeintum. Twee bijzondere zilveren kelken uit de afgebroken Sint-Vituskerk en de enorme kanselbijbel uit 1714 van de Johanneskerk uit Britsum die de stichting terug moest kopen nadat deze uit de kluis was gestolen.

 

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de presentatie Ferhaal fan Fryslân van het Fries Museum die nu online te ontdekken zijn via virtueletour.ferhaalfanfryslan.nl. Naast de vaste opstelling zijn ook verschillende wisselpresentaties uit het Fries Museum te bekijken in een 360 graden omgeving. Bezoekers kunnen de tentoonstellingen, die vanwege de coronacrisis momenteel niet fysiek te bezoeken zijn, vanaf hun pc, tablet of smart-phone bekijken