Algemeen

Ternaard herdenkt gevallenen.

Het 4 en 5 mei comité van Ternaard nodigt eenieder uit voor de jaarlijkse herdenking van de gevallenen. Ook bij de andere momenten van herdenken en vieren wordt iedereen van harte uitgenodigd.

4 Mei: Herdenken.

De herdenkingen vindt plaats bij het verzetmonument aan de Groedse, op de algemene begraafplaats en in de Grutte Tsjerke. De start voor het herdenken is om 19.40 uur bij Het Groene Hart aan de Riedhússtrijtte, hier start de stille tocht naar het verzetsmonument aan De Groedse.  

 

Gemeentelijk herdenkingsmonument

Bij het verzetsmonument wordt door muziekvereniging Euphonia het Fries volkslied gespeeld. Gevolgd door kranslegging van de Gemeente Noardeast-Fryslân en dorpsbelang Ternaard. Jantine Mizelmoe speelt aansluitend de 'Last post'. Na de acht slagen van de toren is het twee minuten stil. Het Wilhelmus maakt de herdenking bij het monument compleet.  

 

Herdenking op begraafplaats

Vervolgens gaat de tocht over het kerkhof waar bij het graf van verzetsstrijder Albertus Nauta stil wordt gestaan en een bloemstuk wordt gelegd. Ook wordt er stilgestaan bij de graven van de Geallieerden. Hier worden bloemen gelegd. Hierna wordt de herdenking voortgezet in de Grutte Tsjerke.Bij binnenkomst wordt door Euphonia enkele koralen gespeeld, gevolgd door het noemen van de namen één glas in lood raam herinnert aan de gevallenen. 

 

Keep Them Rolling.

Vrijdag 5 mei komen een 12-tal voertuigen van Keep Them Rolling naar Ternaard, hier krijgen de chauffeurs en meerijders uitleg over het gemeentelijke monument, de oorlogsgraven en het herdenkingsraam in de Grutte Tsjerke. De voertuigen zijn te bezichtigen aan de Tsjerkestrijtte, ze komen rond 10:30 uur aan in Ternaard.