Algemeen

Tulpkweker Hanenburg-Hettinga uit Bitgum heeft open huis

Op zaterdag 25 februari opent Tulpkweker Hanenburg-Hettinga van 10.00-16.00 uur de deuren van de tulpenkas. Het bedrijf heeft 2 vestigingen, bij Pietersbierum en bij Beetgum. De vestiging bij Bitgum, Bodde 1, gaat op 25 februari open. De kas staat vol tulpen. 

 

 Anders dan in het open veld zijn deze tulpen creëren van regelbare omstandigheden al beschikbaar voor de verkoop. In vaktermen heet dat broeien, want betekenend, het kunstmatig in bloei trekken van tulpen. Het gaat jaarlijks om ca 8-10 miljoen tulpen. Op de velden bij Pietersbierum worden de bollen gekweekt (35-40 ha) een deel hiervan gaat de export in waarvan Rusland een grootte afnemer was. Het andere deel wordt geprepareerd voor de broei. Bij Pietersbierum levert dat in april en mei mooie en kleurrijke gezichten op. Bijzonder is dat dit bedrijf sterk regionaal gericht is. Bovendien is het sowieso al bijzonder dat een tulpenkweker in Friesland actief is. Het bedrijf doet ook aan veredeling. Samen met andere kwekers worden steeds nieuwe tulpenrassen ontwikkeld. 

Door de explosief gestegen gasprijzen en de stagnerende verkoop aan Rusland van bloembollen was het heel spannend om in september te beslissen on wel of niet te beginnen aan een nieuw plantseizoen. Min of meer tegen de verdrukking in is besloten er toch aan te beginnen. Daar telde ook mee dat door de oorlog in Oekraïne er veel bloembollen beschikbaar waren die niet verkocht konden worden. 

Bezoekers krijgen het hele verwerkingsproces van de bloemen in deze kas te zien. Ook de grote en imponerende inpakmachine met een oppervlak van 12 x 4 m is dan vol in bedrijf. De tulpen worden door deze machine volautomatisch en met behulp van röntgentechnologie gebundeld. Verder is er ook een noviteit te bewonderen: een nieuwe selectie-robot. Die zoekt volledig autonoom in het veld zelf de zieke planten en markeert en/of vernietigd deze. Hiermee hopen we weer een stukje duurzamer te worden door virus planten voegtijdig te verwijderen hopen we minder gewasbeschermingsmiddel tegen virus nodig te hebben. 

Voor iedereen die wel eens wil zien hoe het kweken van tulpen precies in zijn werk gaat en hoe de tulpen worden verwerkt, die komen op 25 februari volledig aan hun trekken. Het is tegelijk ook een gezellig middagje uit voor iedereen! 

Ook wordt deze open dag georganiseerd om iedereen te bedanken die in het voorjaar 2020 het eerste jaar van covid massaal tulpen bij ons heeft gekocht.